Poletov recept: Skoraj Falafli
Čičerikini polpeti (Skoraj Falafli)
V toplih poletnih dneh, ko naši telesni mehanizmi hlepijo po bolj lahko prebavljivi in zelenjave polnejši hrani bo prava popestritev našega jedilnika čičerikin polpet z dodatkom zelenjave in humusa.
Jed je precej preprosta, izvzevši nekaj začimb s katerimi se morate oborožiti, preden se lotite dela.
Falafli so jed, ki izhaja iz arabskega sveta. Njihova glavna sestavina je čičerika, ki je doma iz azije, dandanes pa se je zaradi številnih dobrodejnih učinkov razširila prav po celem svetu. Čičerika je beljakovinsko zelo bogato živilo, zato z veseljem po njej segajo tudi vegetarijanci. Bogata je s številnimi rudninskimi snovmi : železo , magnezij, kalij, fosfor, folna kislina… Uravnava prebavo, preprečuje pa bolezni srca in ožilja. Poznano je, da živila, ki so bogata s folno kislino zmanjšujejo tveganje za srčno kapjo.
Polpeti bodo čudovit in nasiten obrok za kosilo ali večerjo, zaradi nizkega glikemičnega indeksa pa bomo imeli občutek sitosti kar nekaj časa.
Pri mojih družinskih članih so postali prava uspešnica na listi priljubljenih jedi.
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g čičerike v konzervi (še bolje če jo sami skuhate)
Šop peteršilja
Pol velike čebule
2 stroka česna
Sol, poper
Koriander, kumina
2 rumenjaka
Limonin sok
Olje
Humus:
200 g čičerike
2 stroka česna
Sol, poper
2 žlici grškega jogurta
Čajna žlička tahini paste
Nekaj žlic olivnega olja, limonin sok
Peteršilj, koriander