Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Polnjeni kaneloni ali družinska specialiteta

Iz pečice, tudi v italijanski kuhinji, po navadi prihajajo najbolj okusne in dišeče kuharske stvaritve, ki so nam jih včasih ustvarjale babice, danes pa bomo sami poskrbeli za to, da bo iz pečice zadišalo po družinski specialiteti, zaradi katere si morajo vsi okoli vas zavihate rokave in se vreči v delo.

V Sloveniji smo kanelonov bolj navajeni v ocvrti obliki, z zvito palačinko, v katero v veliki večini primerov damo šunko in sir, po možnosti dodamo še gobe in špinačo. Takšni kaneloni so popularni in tradicionalni v Argentini in Urugvaju, v nam bližnji Italiji pa ne odstopajo od testenin, kakšno cvrtje neki!

Za en pekač, ki zadostuje za štiri jedce potrebujemo:

• 400 g špinače
• Oljčno olje
• 1/4 žličke muškatnega oreščka
• 1 čebula
• 2 stroka česna
• 2 X 400 g pelatov
• 1 lovorjev list
• Bazilika
• Lupina 1/2 limone
• 250 g rikote
• Jajce
• 2 žlici naribanega parmezana
• 150 g testenin kaneloni, približno 14 valjev
• 2 x 125 g mocarele v kroglicah

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj/gas 4. V veliko ponev na majhnem ognju vrzite špinačo in pljusk oljčnega olja. Dodajte muškatni orešček , solite in poprajte ter ponev pokrijte s pokrovko, da špinača »zašvica«. Otroci vam lahko pomagajo pomešati na vsake toliko, da se špinača ne prime. Ko je špinača pripravljena, jo prestavite v posodo in pustite, da se ohladi.

2. V isto ponev pljusknite nekaj oljčnega olja in popražite čebulo do mehkega. Dodajte česen, pelate, lovorjev list, baziliko in limonino lupinico ter pustite, da nežno vre 20 minut, oziroma dokler se omaka ne zgosti. Začinite s soljo in poprom.

3. Iz špinače iztisnite vso tekočino v skodelico. Špinačo sesekljamo in jo postavimo nazaj v posodo ter dodamo iztisnjeno vodo. V posodo s špinačo vmešamo še rikoto, stepeno jajce in parmezan. Solite in poprajte.

4. V kanelone z žlico ali drugim pripomočkom porinite špinačno mešanico, naj opozorim, da zna postati kar umazano, a otroci bodo v procesu zagotovo uživali. Napolnjene kanelone postavite v pekač 20cm x 25cm.

5. Ko s kaneloni napolnite pekač jih prelijte s paradižnikovo omako. Na vrh naše mojstrovine posujte še nekaj lističev bazilike in dodajte narezano mocarelo v kroglicah, nasujte jih toliko, da bo stopljena mocarela našla pot v vsak kotiček pekača. Dodajte še nekaj malega oljčnega olja, soli in popra. V pečico pekač postavite za 35 -40 minut, oziroma dokler vrh naše družinske specialitete ne pozlati. Če se sir zelo hitro zapeče in začne rjaveti, pokrijte pekač z aluminijasto folijo. Preden jed servirajte, jo nekaj minut še pustite stati.

';