Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Pečene paprike v solati

Pozni poletni čas prinese na naše krožnike slastne in sladke rdeče paprike. Nekateri jih naberejo kar po svojih vrtovih, tiste najboljše in najbolj poznane pa prihajajo iz južnejših držav bivše Jugoslavije.

Ko zadišijo popečene, se mi v misli prikradejo spomini iz otroških dni, ko je babica vpregla vso svojo družino v peko paprik, ki so nato pristale v vseh mogočih ozimnicah, ajvarjih in pa tudi v slastni solati. Še danes eden ljubših spominov iz otroških dni, ko je bilo zbrano vse moje  najljubše sorodstvo in se ob delu zabavalo in stremelo za istim ciljem-čim večjim številom popečenih paprik, ki so romale v vseh mogočih oblikah s pomočjo pridnih rok v kozarce.

Sicer paprika slovi po izrednem številu antioksidantov, vitaminov A in C. Vsebuje tudi obilo balastnih snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo. Znižuje tudi raven holesterola, koristi v boju proti srčno žilnim boleznim, zavira nastanek rakastih celic….

Tokratni preprosti recept bo torej preprosta in omamna solata iz pečenih paprik. Pripravimo jo lahko ob kosilu ali pa kar kot samostojno zdravo večerjo.

Potrebujemo:
Približno 1 kg rdeče koničaste paprike
2 -3 stroke česna
Velik šop peteršilja
3-4 paradižnike
15 dag belega sira (feta)
Sol, poper
Olivno olje, kis

Paprike popečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj pol ure, da postanejo črnikaste. Če imamo možnost je najboljša izbira pravi žar, sicer pa si pomagamo s pečico, odlično je, če ima pečica opcijo gril. Še vroče paprike zavijemo v prtič, ki smo ga zmočili z mrzlo vodo, da jih lahko lepo olupimo. Olupljene paprike zložimo na krožnik, zraven narežemo paradižnik in vse skupaj potresemo s sesekljanim česnom, peteršiljem, in sirom. Začinimo po okusu in solato postavimo za nekaj časa še bolje pa kar čez noč v hladilnik, da se sestavine prepojijo.

';