Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: nekaj srbskega domačega

Kadarkoli obiščem svoje sorodnike v Srbiji, mi po pravilu postrežejo z jedjo, ki je poleg vseh drugih obvezna dobrota na mizi dobrodošlice . Tako imenovana proja, ki nima nič skupnega z našo kavno projo je jed pretežno iz koruzne moke, jajc, maščobe… in je v bistvu nadomestilo za kruh le da je polnejšega, bogatejšega okusa in vsebuje tudi sir, lahko pa tudi druge poljubne dodatke.

Koruzna moka je tudi zdravju prijazna. Ščiti pred prostimi radikali, uravnava krvni sladkor, znižuje krvni tlak in raven holesterola. Dobrih učinkov koruze pa po raziskavah ne izniči tudi termična obdelava.
Proja v mojem receptu je nekoliko »obogatena« z ocvirki, o katerih imate morda slabo mnenje, po današnjih trendih pa si ocvirki večajo svoj ugled v prehrani. Kakorkoli si pri proji lahko s pomočjo svoje domišljije sami skombinirate lastno po svojih željah.

Če jo lepo shranite in zavijete, bo primerna še nekaj dni, prav tako pa vam lahko nadomesti sendvič v vašem nahrbtniku.

Za srednje velik pekač potrebujete:
2 skodelici koruzne moke
1 skodelica bele moke
1 skodelica jogurta
1 skodelica olja
Pol skodelice mineralne vode
3 jajca
Pecilni prašek
Nekaj žlic kisle smetane
300 – 500 g sira (feta, slani sir…)
100 g ocvirkov
Žlička soli

Priprava:
V stroju za mešanje zmešajte moko, jogurt, vodo, olje, jajca, kislo smetano, pecilni prašek in sol v gladko zmes, nazadnje pa dodajte na kocke narezan sir in ocvirke. Premešajte in vlijte na pomaščen pekač. Pecite pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure, da je po vrhu hrustljavo zapečena. Ohlajeno projo narežite na kocke in servirajte.

';