Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Masunek Kalorični Kralj

MASOVNIK (masunek)

Tokrat govorimo o tradicionalni, nekaterim bolj drugim manj ali celo nepoznani slovenski jedi.
Gre za zelo preprost in kaloričen obrok. Če ste med tistimi, ki neutrudno preštevate kalorije, recepta raje ne berite. Če pa ste mnenja, da preden se poženete v hrib ali na kolo potrebujete močan beljakovinsko maščoben in kaloričen jutranji obrok, potem berete pravi recept za vas.

Masovnik je kot jed v moji družini poznana in priljubljena že od nekdaj. Moji prelepi spomini na jed segajo daleč nazaj v otroštvo, ko smo z družino in prijatelji preživljali poletne in jesenske vikende pod Kofcami v pravljični hišici (vsaj tak je moj spomin nanjo). Masovnik iz domače kisle smetane je bila skoraj obvezna in pogosta večerja, včasih pa tudi zajtrk preden smo se zapodili v hribe.
Še dandanes ga najdete na jedilnikih  nekaterih gorskih koč in postojank.

Za preprosto jed za 2 osebi boste potrebovali:
Olivno olje
2 jajci
450 g kisle smetane
1 dl sladke smetane
2 žlice koruzne moke
Sol, poper

Priprava:
V ponvi segrejemo malo olja. Dodamo kislo in sladko smetano (lahko pa tudi samo kislo), jajca in moko. Vse skupaj premešamo nato pa kuhamo in nenehno mešamo tako dolgo, da se prične maščoba iz smetane ločevati. Po okusu še začinimo s soljo in poprom. Jed je po približno 30 minutah gotova.  K jedi se prileže kruh in po možnosti še  šalica domače žitne kave.
Naj vam tekne!

 

 

 

';