Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: lahka zelenjavna rižota

Na nekaterih jedilnikih zdravega načina prehranjevanja in fitnes menijih bomo običajno naleteli na riž in rižote.
Tokrat bomo tudi mi skuhali lahko in okusno, z zelenjavo bogato, brezmesno rižoto, ki si jo lahko po svojem okusu in želji priredite v vam najljubšo.
Mnenja glede rižot so zelo različna. Sama pa prisegam na tisto sočno kremno z bogatim okusom in ravno prav skuhanim rižem. Za doseganje tega je seveda zelo pomembno s kakšne vrste rižem imamo opraviti. Torej, najboljši za dosego tega cilja bo tisti za rižote in ne dolgozrnati.

O rižu smo že imeli besedo. Je bogato hranljivo živilo, ki prehranjuje večji del sveta. Bogat je s škrobom, vitamini, minerali. Je pa tudi lahko prebavljiv in zato zelo primerna hrana za športnike.
Za še bolj lahko in zdravo rižoto z nižjim glikemičnim indeksom pa lahko posežete tudi po polnozrnatem rižu.

 

Za 4 porcije rižote potrebujemo:

Olivno olje
Cca 350 g riža
1 srednje velika čebula
1 por
2 stroka česna
2 na kocke narezana korenja
200 g graha (zmrznjenega ali v pločevinki)
Pest peteršilja
Jušni fond za zalivanje (lahko jušna kocka)
1 dl belega vina
Sol, poper
2 pesti naribanega parmezana

Priprava:

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in očiščen sesekljan por.  Na to dodamo še na kocke narezano korenje in nazadnje še grah. Vse skupaj še malo prepražimo in dodamo riž in sesekljan česen. Pražimo še nekaj minut in začnemo zalivati z vinom in jušnim fondom(vodo). Solimo in popramo. Kuhamo še nekaj časa in po potrebi še malo zalijemo, da rižota ni presuha. Nazadnje dodamo peteršilj in parmezan.

 

';