Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: "Ko te šljivi"

Za hitro nedeljsko sladico po kosilu, močnem treningu ali za nenapovedan obisk bo še kako prijetna sladka popestritev slivova pita z maskarpone kremo. Kot sem že omenjala v enem od prejšnjih receptov, sem zaprisežena ljubiteljica pit vseh vrst, sladkih in slanih. Današnja je v pozno poletnem času, ko je sliv v izobilju (morda celo na vaših vrtovih)  resnično slastna popestritev in osvežitev tako v okusu kot sestavinah. Krhko hrustljavo pirino testo z mandljevo moko, mehka maskarpone krema, na vrhu pa slastne sočne in zelo zdrave slive za piko na i.
Slive so čudovit sadež, ki slovi po številnih zdravilnih učinkih. Zavirajo procese staranja, imajo veliko vsebnost vitamina E, pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, pospešujejo in uravnavajo prebavo. Menda celo blagodejno vplivajo na počutje, odpravljajo nemir, slabo voljo in depresijo. S svežimi pa ne gre pretiravati. Zato bo naša pita s pečenimi slivami za popoldansko druženje pravi hit z zalogajčkom zdravja za povrhu. Sicer pita ni brezgrešna in pretirano nizkokalorična je pa zato bogata z kvalitetnimi in polnovrednimi živili. Če verjamete v njih pa kar v akcijo…

Za eno pito potrebujemo (pekač premer 25 cm):
Krhko testo:
200 g pirine moke
100 g mandljeve moke
200 g masla
90 g rjavega sladkorja
1 jajce
Vanilja, sol
Maskarpone krema:
250 g maskarpone sira
40 g rjavega sladkorja
1 jajce
Limonina lupina
Vanilja
Pokrovček ruma
800 g razkoščičenih sliv
Mandljevi lističi
Cimet, klinčki
Sladkor za posip, vanilja

 

Priprava:
Sestavine za testo zmešamo in zgnetemo. Z njim obložimo pekač za krostate. Lahko ga razvaljamo ali pa raztegnemo kar z rokami. Nekajkrat prebodemo, pokrijemo s peki papirjem in obložimo s fižolom za obtežitev. Testo pečemo 15 minut pri temperaturi 180 stopinj. Vzamemo ga iz pečice, odstranimo fižol in ga premažemo z maskarpone kremo. (zmešamo maskarpone, sladkor, jajce, vaniljin sladkor, rum in limonino lupino). Kremo obložimo s slivami, ki jih potresemo po želji še z nekaj sladkorja, vaniljevega sladkorja, cimetom in klinčki, nazadnje pa še z mandljevimi lističi. Vse skupaj pečemo še približno 30 minut pri temperaturi 180 stopinj.
Sladek in dober tek želim.

';