Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: čili con carne s koruznimi kosmiči

Za časovno zagato, ki se nam ob dandanes prenatrpanih urnikih ob današnjem tempu večkrat pripeti, čeprav jo v kuhinji vendarle odsvetujem nam bo zagotovo prav prišla iz Mehike izvirajoča, vsem verjetno dobro poznana  enolončnica Chili con carne po imenu.  Jed je v resnici zelo preprosta poleg tega pa polna zdravja in kvalitetnih hranil. Paprika, koruza, fižol, paradižnik in goveje meso so sestavine, ki tvorijo krepak bogat obrok, ki si  ga lahko pripravimo že en dan prej. Ko se bodo sestavine prepojile z okusi bo še veliko boljši.

Ko vse sestavine pripravimo in vržemo v lonec in  se jed praktično sama kuha, še na hitro očistimo kolo preden se odpravimo na vožnjo. Počakal pa bo tudi za dobro beljakovinsko bogato večerjo.
Poleg chilija si lahko omislimo na primer dobro polento, rezino dobrega domačega kruha, jaz pa sem tokrat za spremembo pripravila zapečeni krompir s hrustljavo skorjico koruznih kosmičev.

 


Za chili potrebujemo( 4 -6 oseb):
olje
O,5 kg mletega govejega mesa
1 velika čebula
2do 3 stroke česna
1 rdeča sesekljana paprika
1 zelena sesekljana paprika
Žlica pirine moke
0,5 litra pelatov
Pločevinka rdečega fižola
Pločevinka koruze
1 dl rdečega vina
2 žlici moke
Rdeča paprika
Čili v prahu ali sesekljan čili
Sol, poper
Mleta kumina
Šopek peteršilja
Za krompir s hrustljavo skorjico potrebujemo:
5 olupljenih krompirjev
2 žlici kisle smetane
2 žlici masla
Malo mleka
Sol
3 žlice skute
1 jajce
4 pesti naribanega sira
3-4 pesti  koruznih kosmičev (corn flakes)
3 žlice stopljenega masla

 

Priprava čilija:
Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo in papriko. Nato dodamo mleto meso, sesekljan česen in še nekaj časa pražimo. Dodamo moko in nato pelate in malo vina. Vse skupaj malo pokuhamo, da se zgosti, nato pa dodajamo ostale sestavine : fižol, koruzo in začimbe po okusu. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, da se sestavine lepo prepojijo in zgostijo.(vse skupaj približno 1 uro)
Krompir s hrustljavo skorjico:
Mehko skuhan soljen krompir zmešmo podobno kot pire krompir s kislo smetano mlekom in maslom. Dodamo mu še skuto, sir in jajce. Krompir zložimo v ognjevaren pekač. Koruzne kosmiče prelijemo z maslom. Čez krompir stresemo še nekaj ribanega sira čez to pa še stresemo kosmiče, ki smo jih prepojili z maslom. Vse skupaj damo v pečico in pečemo 15 minut na temperaturi 180 stopinj.
Postrežemo s toplim čilijem.

 

';