Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Pohodni čevlji niso vse, so pa veliko

Pohodniški čevlji bodo nosili veliko težo na pogosto grobem, razbrazdanem terenu, zato morajo zagotoviti dober oprijem in stabilen korak. Pozorni bodimo na podplat. Številni prisegajo na znameniti vibram, ki ga je izumil italijanski alpinist Vitale Bramani ob tragični nesreči svojih prijateljev davnega leta 1935. Zanesljiv oprijem na terenu nam zagotavlja tudi podplat Contragrip.

Ture se največkrat začenjajo zgodaj zjutraj in pogosto končujejo v poznem popoldnevu, zato je tudi udobje pomemben dejavnik. Vzeti si je torej treba dovolj časa, ko preizkušamo čevelj. S seboj imejmo nogavice, ki jih bomo nosili na turi. Vzemimo si dovolj časa za pomerjanje. Eno je kratek sprehod po ravnih tleh trgovine, kjer se nam hitro zazdi, da je vse v redu. Nekaj povsem drugega pa je celodnevno lomastenje navkreber po travnatih, skalnatih, s koreninami viharnikov prepredenih poteh. Ali pa denimo ekspresni sestop po melišču, ko so noge že močno utrujene. Na večurni turi si vsekakor želimo dobro zaščito pred zunanjimi udarci kamenja in vlago. Zagotavljajo nam jo sodobni materiali, vgrajeni v lupino čevlja, ki preprečujejo dovajanje zunanje vlage in hkrati odvajajo notranjo. Ojačitve bodo zagotovile kar najdaljši rok trajanja obutve.

Tudi v poletju nas zlasti na severnih pobočjih gora pogosto pričakajo strma snežišča, večkrat s smrtno nevarnim iztekom. Za prečenje strmejših snežišč si bomo raje izbrali čevlje iz nekoliko višjega cenovnega razreda, ki so bolj togi, hkrati pa nam omogočajo hitro in udobno namestitev polavtomatskih ali avtomatskih derez. Pri prečenju snežišč z derezami na nogah je treba pospraviti palice v nahrbtnik in v roke vzeti cepin. Zavedajmo se, da je za ustavljanje ob zdrsu ključna hitra, nagonska reakcija, ki se je bomo naučili na ustreznih tečajih v organizaciji usposobljenih planinskih kadrov. Če ne znamo uporabljati opreme, si raje priskrbimo spremstvo gorskega vodnika.

Čevlji niso vse!

Za varno in prijetno doživljanje gorskega sveta bomo poleg primerne obutve potrebovali še drugo ustrezno opremo. To v grobem delimo na osebno (oblačila in obutev), zaščitno, tehnično in preostalo. Kaj bomo vzeli s seboj, se odločimo v skladu z zahtevnostjo našega cilja in razmerami na poti. Širši seznam pa mora poleg hrane in pijače vsebovati naslednjo opremo:

● Oblačila in obutev: pohodni čevlji, nogavice, spodnje perilo, dolge pohodne hlače, aktivne športne majice z dolgim in kratkim rokavom, flis, jakna iz goreteksa, topla kapa in rokavice.

● Zaščitna oprema: prva pomoč, čelada, zaščitna aluminijasta folija, čelna svetilka, sončna očala, zaščitna krema, večnamenski nož.

● Tehnična oprema: nahrbtnik 35–40 l, pohodne palice, plezalni pas, samovarovalni komplet, dereze, cepin, kompas, čelna svetilka, GPS.

● Druga oprema: mobilni telefon, zemljevid, fotoaparat.

Še nekaj nasvetov, preden se odpravimo na turo

– Že prej se pozanimajmo o razmerah na načrtovani poti, vremenski napovedi, zahtevnosti poti, možnostih umika, če gre kaj narobe. Zavedajmo se, da bomo tudi v poletnih mesecih našli strma snežišča, ki jih bomo varno lahko prečkali le z derezami in cepinom;

– ocenimo, ali smo turi dorasli, ali imamo potrebno opremo in jo znamo uporabljati (poznamo npr. tehniko ustavljanja s cepinom ob zdrsu, uporabo samovarovalnega kompleta ipd.), ali smo dovolj fizično in psihično pripravljeni in izkušeni;

– tudi v vročem dnevu sredi poletja s seboj vzemimo topla oblačila (tudi kapo in rokavice!);

– v gore pojdimo v družbi: ob kakršnih koli nevšečnostih bomo težave laže reševali;

– ob nesreči pokličimo številko 112, zavarujmo sebe in druge ter počakajmo na pomoč.

';