Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Oblačila za tek v mrazu

Če je to, teči v hudem mrazu,  pametno, in zakaj je, namreč, da tečete, ko drugi v mrazu dregetajo, pa veste najbolje prav vi. Mi nismo tu, da bi vam solili pamet, pač pa da vam, če ste taki, skušamo pomagati pri izbiri najboljše garderobe za nizke temperature.

Vsak tekač ima seveda svoje navade in potrebe, vendar pa naši nasveti utegnejo zaobseči velik del tekaških navdušencev, in upamo, da vam namigi o garderobi pridejo prav.

Marsikdo se v mrazu odločim, da ne bo tekel – in veliko ljudi je, ki tečejo ne glede na vreme, oziroma, bolje, ne glede na zunanjo temperaturo. Če tekaška podlaga ni nevarna, če ne drsi,  je pravzaprav mogoče teči tudi pri zelo nizkih temperaturah, seveda če smo primerno oblečeni.
No, tu pa lahko nastane težava. Kaj pome i biti primerno oblečen? Že pri teku v toplejšem delu leta lahko opazimo, da so tekači povsem neprimerno in celo narobe oblečeni. Po navadi vedno preveč. Potemtakem, če so že v relativno toplem vremenu preveč napravljeni, je pričakovati, da bodo v mrazu nase nadeli vse,kar imajo?  Zna biti… A taki se bomo komaj premikali, kaj šele, da bi tekli.

Zato smo izbrali nekaj nasvetov , kako se odeti pozimi, pri različnih temperaturah, osnova za zapis je bil članek na spletni strani runnersworld, ki smo ga nadgradili z našim znanjem..

Primeri

Temperatura od 1 do 7 stopinj, jasno vreme:  imejte oblečene tanke tekaške dolge hlače ali tanek spodnji del trenirke, ali nekoliko  debelejše tekaške pajkice, flis majico z dolgimi rokavi, in vetrovko ali brezrokavnik. Nadenite tanke rokavice, lahko celo kakšne bombažne, delavne,  ki jih dobite v tehničnih trgovinah. Tekaški trak okoli glave ali večnamenska rutica, bandana.

Temperatura od 1 do 7 stopinj, deževno vreme: oprijete debelejše tekaške pajkice so boljša izbira kot spodnji del trenirke ali tekaške hlače, saj se ne napijejo vode, in  ker niso prepojene, ne silijo oz ne lezejo navzdol. Volnena podmajica bo zadržala več toplote kot sintetična, saj volna zadržuje toplotao tudi ko je mokra.  Tanke rokavice na prste . Po vrhu pa nepremočljiva  vetrovka oz. anorak.

Na glavi tekaška kapa s ščitnikom, lahko tudi pod njo tanek trak okoli ušes.

Temperatura od minus 12 do plus 1 stopinja, jasno vreme:  tehnično spodnje perilo, pod tekaškimi hlačami ali debelimi pajkicami,  zgoraj flisasta majica z dolgimi rokavi pod izolirano tekaško jakno ali telovnikom. Debelejše rokavice na prste ali na en palec, na glavi pa tanka tekaška kapa, ki pride čez ušesa.

Temperatura od minus 12 do plus 1 stopinja in sodra: tehnično spodnje perilo, flisasta majica z dolgimi rokavi, debele tekaške pajkice, ki so spredaj izolirane in po možnosti vodoodbojne, vodoodporna jakna, vodooporne rokavice na en prst. Kakovostna, težje premočljiva  tekaška kapa, ki sega čez ušesa.

  •  

Se vam zdi, da boste preveč oblečeni? Zagotovo sta zadnji  priporočili taki, da je naša gibljivost nekoliko omejena, vendar pa se spomnite, kar smo zapisali v prejšnjih zapisih o teku pozimi: da se v mrazu ne teče hitro, in da naj se nam pozimi nikamor ne mudi.
 

';