Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Turno smučanje ni za vsakogar, ki zna smučati

Ena od največjih zimskih radosti je prav gotovo turna smuka. Kolikor je to početje uživaško in lepo toliko je tudi nevarno ponavadi rečemo tisti, ki ne poznamo turno smučarskega sveta.

Začetniki, pozor!

Začetnik naj kot prvo obišče specializirane trgovine z turno opremo in alpinistično opremo,kjer bo dobil vse odgovore na vprašanja in morebitne dvome. Povedati mora tudi svoje želje,ali bo ture opravljal v gorah ali se bo samo vzpenjal po smučiščih, po njih tudi smučal ali je ljubitelj tako imenovanega freeride smučanja. Smuči so v osnovi mehkejše kot alpske tudi nekoliko širše predvsem pa je stranski lok večji med 18-24m.

Višina smuči je nekje med brado in nosom,razen pri izrazito širokih smučeh je višina nekje do vrh glave uporabnika. Vezi so podobne kot alpske le da ob vzponu omogočajo dvigovanje petnega dela in imajo tako imenovano pručko, za lažje vzpenjanje. V zadnjem času se uporabljata dva tipa vezi in sicer lažji Dinafit, ki omogoča daljši in hitrejši korak ter Diamir, ki deluje ob smučanju enako kot alpska vez je pa bistveno težji. Prvega uporabljajo vsi ki jim je pomembna teža in hitrost, drugega pa freeride smučarji in užitkarji.

Čevlji, pancarji so najbolj pomemben del opreme.

Morajo biti udobni in se morajo dobro prilegati vaši nogi. Od alpskih se razlikujejo v podplatu,ki je profilirane gume, da ne drsi, na petnem delu je patent,  ki odklepa zgornji del čevlja za lažjo hojo v hrib ob smučanju ga zaklenemo in postane alpski čevelj. So tudi občutno lažji od alpskih čevljev. Pomemben del opreme so tako imenovani psi kože, ki jih namestimo na drsno ploskev smuči. Danes je večina le teh že prilagojena dimenziji smuči, ločijo se le ali je sto odstotni moher, ki bolje drži,manj zdrsuje in je hitrejši vendar se hitreje izrabi in kombinacija sintetike ter moherja kjer je življenjska doba daljša. OBVEZEN del opreme je plazovni trojček (žolna,lopata in sonda), ki ob morebitni nesreči plazu omogoči reševanje zasutih.

 

 

Nekaj o rabljeni opremi

Rabljena oprema se načeloma ne priporoča, ker je povečini dotrajana skrite napake v materialu vezi in smuči, razen če poznamo uporabnika oziroma zgodovino opreme.

Je turno smučanje rezervirano za najboljše smučarje?

Vsakdo, ki ima nekaj splošne kondicije, mu gibanje v neokrnjeni naravi pomeni več kot samo materialne dobrine in ima zadovoljivo smučarsko znanje. Za bolj zahtevne obstajajo tečaji turne smuke. Tisti, ki se želijo samo vzpenjati po smučiščih in smučati po njih pa je našteto dovolj. Ture v gorah zahtevajo,da obvladamo tehniko gibanja v zimskih razmerah, poznavanje zakonitosti o snežnih plazovih, osnove o vremenu, prvi pomoči in seveda dobro psihofizično pripravljenost.

 

Začetnik, kam na turno smuko, glasi vprašanje

Top destinacija v Karavankah, ki omogoča hiter dostop z avtom je Zelenica, lažje ture so od  smučišča do Triangla, zahtevnejše pa proti Begunščici, Vrtača itd. V zadnjih dveh zimah je zelo popularno vzpenjanje s smučmi na Starem Vrhu v času nočne smuke, uradno dovoljeno, dokler smučišče deluje.

Dodatna oprema za "preživetje"

Oblačila naj bodo lahka, v več plasteh iz aktivnih materialov, ki omogočajo odvajanje potu navzven ob spustu ali slabih razmerah moramo imeti lahek vetrni komplet, ki ne prepušča vode. Na glavi naj bo čelada, v nahrbtniku morajo biti rezervne, rokavice, kapa, astro folija, prva pomoč naglavna svetilka, termo steklenica z čajem nekaj hrane v obliki ploščic ali gelov, lopata in sonda. Žolno mora imeti turni smučar pripeto na sebe in vključeno na sprejem. Na turo na se ne odpravite sami ampak vsaj dva, preverite snežne razmere in vremensko napoved.

Čas turne smuke

Konec zime in zgodaj spomladi, ko so snežne razmere v gorah stabilne (predelan sneg). Pri nas je to februar in marec v centralnih Alpah tudi april in maj. Glede na trenutne snežne razmere pri nas pa je vredno izkoristiti vsak prosti trenutek. Pozor na turo po obilnem sneženju počakajmo vsaj 3 do 4 dni, da se snežne razmere stabilizirajo. kaj pa zdaj? Lahko seveda, vendar po drugačnih terenih, ne smem napisati po smučišćih, ker to žičničarje strašno jezi. Obstajajo poti, ki vodijo ob smučiščih, tam, kjer ni nevarnosti plazov, tam, kjer ne motimo nikogar, ker tam nikogar tudi ni... In ravno zato se priporoča, da imajo začetniki vedno svojega mentorja, tistega izkušenega turnega smučarja, ki vse destinacije že pozna.

Če ne zaupamo svojem znanju in sposobnostmi raje najemimo vodnika ali se še prej vpišimo v osnovni tečaj. Ker je oprema precej draga pa svetuje, da si jo najprej sposodite v kaki specializirani prodajalni, da sploh začutite, če je to pravi šport za vas.

 

 

';