1.000 prijavljenih na I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dva meseca in pol pred tekmo je tako za prvo slovensko Ironman polovičko, ki bo 23. septembra 2018 v Kopru, prostih le še 200 mest. Če se organizacijsko, tudi zaradi serije Ironman, že dolgo ve, da bo prireditev vrhunska, zdaj to potrjuje tudi udeležba, saj Slovenija tako množičnega triatlona do zdaj še ni imela.
Triatlon postaja tudi v Sloveniji vedno bolj priljubljen, slovenski rekreativci obiskujejo tekme ne samo doma, ampak tudi po Evropi in zunaj nje, a to še ni bilo zadostno zagotovilo za to, da lahko organizatorji množično udeležbo pričakujejo tudi na domačih tleh. A se bo zgodila, Slovenija bo, prvič sploh, gostila več kot 1.000domačih in tujih triatloncev in s tem v tem hitro razvijajočem se športu začela pisati novo poglavje.


»Dva meseca in pol pred tekmovanjem je prijavljenih že 1.000 tekmovalcev, od 1.200 razpoložljivih mest. Ob tej priložnosti se zahvaljujem pokroviteljem in sponzorjem ter štirim obalnim občinam, vsi ti od prvega trenutka verjamejo v uspešnost dogodka, ki bo letos prvič v Sloveniji.«, svojega zadovoljstva na drugi novinarski konferenci v Kopru ni skrival generalni direktor tekme Milan Eržen. Kot je znano, morajo tekmovalci na polovičnem Ironmanu brez prekinitev preplavati 1,9 km, prekolesariti 90 km in preteči še 21,1 km, 8 ur in pol pa je najdaljši dovoljeni čas za nastopajoče, da tekmovanje dokončajo v uradnem delu.


Da je prišlo do sprememb na kolesarskem delu proge, smo tudi na Polet.si že poročali, ko nam je progo predstavil Kristijan Koren https://polet.delo.si/na-kisiku/kristijan-koren-na-progi-triatlona-ironman-703-slovenska-istra, tokrat pa je o njej spregovoril tudi direktor kolesarske proge Bogdan Fink: »Prišlo je do majhne spremembe sredinskega dela kolesarske trase, saj smo se morali prilagoditi zapiranju glavne prometne žile slovenske Istre. Veseli pa me, da je prvi del, pri prehodu s plavanja na kolo, speljan čez stari del Kopra, kjer bodo lahko navijači videli in vzpodbujali vse tekmovalce na začetku 90-kilometerske kolesarske preizkušnje.”

ni podpisa
ni podpisa


Če je kolesarska proga že dobila oznako zahtevnejša, pa ravno nasprotno velja za tekaški del, pri katerem so organizatorji stremeli k teku po ravnini.  Goran Sambt, direktor tekaške proge, je povedal, da je proga »speljana pretežno ob morju, poteka okoli edinstvenega naravnega rezervata Škocjan in pa starega mestnega jedra Izole. Proga je izredno panoramska, zato pričakujem, da bodo tekmovalci navdušeni.«


Razveseljivo je, da je k projektu I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria pristopil tudi direktor krovne triatlonske organizacije pri nas, Triatlonske zveze Slovenije. Mitja Tašler pozdravlja vse triatlonske prireditve, predvsem za amaterske tekmovalce, in tako tudi prvo slovensko Ironman polovičko. »Tekma bo nedvomno brezhibno izpeljana, saj sama blagovna znamka IRONMAN postavlja visoke kriterije za izvedbo. Vesel sem, da nas je organizator povabil k partnerstvu. Zagotovili bomo tehnično brezhibno tekmovanje in ne dvomim, da bo dogodek izpeljan kot se za tak nivo tekmovanja spodobi.”


Tudi predstavniki štirih obmorskih občin, kjer poteka trasa tekme, to so Koper, Izola, Portorož in Ankaran so si bili enotni, da gre za izjemno priložnost, ki se istočasno vključuje v samo strategijo razvoja turizma in gospodarstva obmorskih občin.  Poudarili so pomembnost tekmovanja na območju slovenske Istre in še enkrat izrazili pripravljenost na sodelovanje ter prepričanje v uspešnost dogodka v septembru.


Za kako veličastno blagovno znamko pri Ironmanu gre, se je prvi vikend v juliju v živo prepričal del organizacijske ekipe I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria; v avstrijskem Celovcu si je ogledal že jubilejno, 20. tekmovanje Ironman, spoznal prireditev s 3.300 profesionalnimi in amaterskimi triatlonci z vsega sveta, z dodatnimi prireditvami in vrhunsko izvedbo. Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je glavni partner koprske prireditve, je ob tej priložnosti izrazila veselje, da je STO v Celovcu v sodelovanju z organizatorji slovenske polovičke športni javnosti predstavila Slovenijo kot privlačno trajnostno destinacijo za aktivna doživetja, med njimi tudi za vrhunske športne navdušence ter kot gostiteljico polovičnega Ironmana v Sloveniji. »Veseli me, da Slovenska turistična organizacija partnersko sodeluje pri prvi izvedbi prestižnega in globalnega športnega dogodka I feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istra. Slovenija je dežela edinstvene neokrnjene narave, ugodne klime in dobre infrastrukture za odlična petzvezdična športna doživetja. Prav to je tudi sporočilo, ki ga STO želi prenesti udeležencem triatlona in vsem, ki bodo dogodek spremljali,« je izpostavila mag. Maja Pak.

ni podpisa
ni podpisa


Prav celovški Ironman je očitno bil odlična izkušnja in spodbuda za res vrhunsko organizacijo tudi pri nas.  »Prepoznavnost, visok ugled med udeleženci in dobra sprejetost v okolju zaznamujejo Ironman Austria Kärnten v Celovcu. Poudarek na najmanjših podrobnostih, podpora ter sodelovanje vseh deležnikov iz okolja in več kot 1.500 prostovoljcev omogočajo izvedbo vrhunske prireditve, ki je ena najbolje organiziranih tekem Ironman na svetu,” je ob tem dejal Goran Sambt, vodja tekaške dela pri nas.  Navdušenja nad organizacijo ni mogla skriti tudi mag. Tina Kociper, ki bo v Sloveniji bdela nad prostovoljci: “Celovec vsak prvi julijski vikend v letu živi in diha z Ironman triatlonom. Prebivalci ali kar celotne družine sodelujejo kot prostovoljci pri organizaciji ali pa spodbujajo udeležence ob progi. Tisti, ki živijo ob tekmovalni trasi, pripravijo navijaške transparente ali pa nedeljsko kosilo prestavijo na zelenico ob trasi. Želimo si, da bi tudi slovenska Istra na tak način dihala z I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, zato vabimo vse zainteresirane, da se nam, tretjo septembrsko nedeljo, pridružijo kot prostovoljci.”  


Razveseljivo je, da se posamezni deli tako pomembne in navdihujoče zgodbe že sestavljajo in da se obeta res vrhunski in vsesplošno zanimiv dogodek. Vsi vpleteni bi si to vsekakor zaslužili, tako kot slovenski triatlon, ki morda zadnja leta potrebuje ravno takšno spodbudo. Na koncu je vedno potrebne tudi malo sreče in ta se na triatlonskih prireditvah lahko izkaže tudi že v lepem vremenu, a nekaj je jasno že zdaj: slovenski triatlon bo 23. septembra  doživel tisto, kar je čakal tako rekoč štirideset let in kar mu je še posebej  (s)polzelo iz rok tudi zadnjih nekaj let. In le upamo lahko, da te zgodovinskosti, mednarodne razsežnosti, veličastnosti in vrhunskosti dogodka ne bo spregledal nihče. 

 

Več iz te teme:

Komentarji: