Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Foto: Veliki test tekaških copat, 2.del

Predstavljamo drugi del našega velikega preizkusa tekaških copat s poudarkom na copatih srednjega cenovnega razreda. Na naslednjih straneh so zbrani in podrobno opisani cenovno ugodnejši modeli tekaških copat, ki pa z vidika kakovosti in sodeč po lastnostih skoraj ne zaostajajo za dražjimi modeli.

Tokratni preizkus sta za Polet opravila znana maratonka in tekaška trenerka Anica Živko in tekaški trener Klemen Dolenc, ki se lahko pohvali, da je pri preizkusih tekaške opreme zraven že od začetka.

Kar zadeva preizkus, ni pomembnih novosti v primerjavi s tistim, kar smo počeli zadnjih deset let in več. To pomeni, da smo v njej veliko tekli na različnih podlagah. Obutev smo preizkušali v parku Tivoli in na atletskem stadionu ŽAK v Ljubljani, pa tudi na »klasičnem« testnem krogu v okolici Radovljice, kjer copatam ni bilo prizaneseno niti za trenutek.

Test se ni osredotočil le na iskanje kakovosti copat in na to, za koga so najprimernejše, ampak tudi na to, za koga niso posamezni modeli. To je vsaj za nas še kako pomembno.

Izbor tekaške obutve je nastal v Hervisu. Za zaupanje se našemu največjemu trgovcu s športno opremo iskreno zahvaljujemo in prepričani smo, da bodo to znali ceniti tudi tekači.

Tehnika, pripravljenost, cena

Izbor modelov je pogojen tudi z našo pripravljenostjo in tehniko. Počasnejši tek je tek peta–prsti, pri hitrejšem tečemo bolj po sprednjem delu oziroma po prstih.

Eden ključnih dejavnikov nakupa je cena. Modeli copat, ki jih predstavljamo tu, spadajo v skupino srednjega cenovnega razreda.

Zelo pomembno: preizkus copat je dokazal, da je v srednjem razredu kakovost dobra!

Iz prejšnjega dela testa (visoki cenovni razred) sta nam ostala še dva modela.

BROOKS GLYCERIN 11


Cena: 149,99 evra
Teža moškega modela: 283 g
Teža ženskega modela: 277 g
Zelo udoben model z odličnim blaženjem, ki je primeren za vse tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom in tiste z zmerno supinacijo. Dobra odzivnost na asfaltni in urejeni makadamski podlagi nas prepriča, da je model primeren tudi za hitre treninge in tekmovanja. Priporočamo ga lahkim in srednje težkim tekačem in tekačicam z ozkim in srednje širokim stopalom.
Ni primeren za zelo težke tekače in tekačice s širokim stopalom.

BROOKS RAVENNA 4


Cena: 129,99 evra
Teža moškega modela: 325 g
Teža ženskega modela: 272 g
Model je namenjen vsem tekačem in tekačicam z zmerno pronacijo in tistim z nevtralnim stopalnim lokom. Odlikujeta ga odlično blaženje in stabilnost na vseh podlagah. Primeren je za vse teže tekačev in tekačic, prav tako je primeren za vse širine stopal. Lahki in srednje težki tekači in tekačice bodo z njim uživali v treningu, težji pa tudi na tekmovanjih. Odlikuje ga razmerje med kakovostjo in ceno.

Srednji cenovni razred

UNDER ARMOUR MICRO G – MONZA

Cena: 114,99 evra
Teža moškega modela: 225 g
Zelo lahek model je namenjen vsem tekačem z nevtralnim stopalnim lokom. Posebnost je spominska 4D-pena, ki poskrbi za udobje in dober oprijem stopala. Za dobro odzivnost modela poskrbi vgrajen dodatek Micro g. Lahki in srednje težki tekači z ozkim in srednje širokim stopalom bodo z njim najbolj zadovoljni na hitrih treningih in tekmovanjih na asfaltni podlagi.
Ni primeren za težke tekače in tek na celo stopalo, kar pomeni, da ni za močnejše pronatorje ali supinatorje, pa tudi za tek po neurejenih podlagah ne.

ADIDAS RESPONSE CUSHION 22W

Cena: 109,99 evra
Teža moškega modela: 290 g
Model je v prodaji tudi v moški izvedbi. Primeren je za vse tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom in manjšo supinacijo. Glede na udobno blaženje je za večino težjih tekačev in tekačic primeren za trening in tekmovanja na trših podlagah (asfalt, urejen makadam), srednje težki in lahki tekači in tekačice bodo z njim lahko pretekli tudi krajše odseke na gozdnih in travniških poteh.

NIKE LUNARGLIDE+ 5

Cena: 99,99 evra
Teža moškega modela: 280 g
Teža ženskega modela: 240 g
Zelo dobro in predvsem enakomerno porazdeljeno blaženje po vsem stopalu se najbolje začuti na trši asfaltni podlagi. Prav tako se izkaže dober oprijem podplata s podlago. Primeren je za lahke in srednje težke tekače in tekačice s klasičnim stopalnim lokom in manjše pronatorje, ki imajo srednje široko in ozko stopalo. Za lahke in srednje težke tekače in tekačice je model primeren za treninge in tekmovalne teke.
Ni primeren za težke tekače z močno pronacijo in tekače z zelo širokim stopalom.

NIKE LUNAR FOREVER 2

Cena: 99,99 evra
Cena moškega modela: 280 g
Cena ženskega modela: 245 g
Ta model je namenjen samo lahkim in srednje težkim tekačem in tekačicam z nevtralnim stopalnim lokom. Odlično blaženje po vsem stopalu se skupaj z zelo prožnim podplatom odlično izkaže na asfaltni in urejeni makadamski podlagi. Primeren je za hitrejše treninge in tekmovanja.
Ni primeren za težke tekače, tako pronatorje kot supinatorje.

UNDER ARMOUR MICRO G – MANTIS

Cena 99,99 evra
Teža ženskega modela: 225 g
Še en zelo lahek model, ki je namenjen vsem tekačicam z nevtralnim stopalnim lokom. Tako kot pri moškem modelu je posebnost spominska 4D-pena, ki daje našemu stopalu udobje in dober oprijem. Pri ženskem modelu je dodatek Micro g vgrajen po vsem podplatu, to pa zagotavlja kar odlično odzivnost. Lahke in srednje težke tekačice z ozkim in srednje širokim stopalom bodo z njim najbolj zadovoljne med hitrimi treningi in tekmovanji, ki so na asfaltni podlagi. Ni primeren za težke tekačice in za tek na celo stopalo, kar pomeni, da ni primeren za močnejše pronatorke ali supinatorke, pa tudi ne za tek po neurejenih podlagah.

UNDER ARMOUR MICRO G – PULSE

Cena: 89,99 evra
Cena moškega modela 275 g
Cena ženskega modela: 250 g
Izdelek je namenjen tekačem in tekačicam z nevtralnim stopalnim lokom in tistim z manjšo supinacijo. Odlično blaženje se dobro začuti na asfaltni in urejeni makadamski podlagi, na krajših odsekih gozdnih in travniških podlag pa nam daje potrebno stabilnost. Primeren je za lahke in srednje težke tekače in tekačice z ozkim in srednje širokim stopalom.
Ni primeren za težke tekače in tekačice s širokim stopalom.

ASICS GEL – VENTURE 4

Cena: 59,99 evra
Cena moškega modela: 325 g
Izdelek je namenjen tekačem začetnikom z nevtralnim stopalnim lokom, predvsem tistim, ki si izberejo kombinacijo hoje in teka dva- do trikrat na teden. Srednje težki in težki tekači naj se z njim na tek odpravijo po urejenih in mehkejših podlagah.

';