Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Domen Strmšnik

Zavedanje svojega letnega časa

Živimo v svetu, kjer je na vsakem koraku možno najti nekaj aktualnega. Že zjutraj preden uspem spiti kavo, ko se filmsko odpravim po časopis, mi najprej iz nabiralnika pade petintrideset prospektov različnih blagovnih znamk, ki mi ponujajo pregled nad trenutno ugodnim, akcijskim in aktualnim. Potem odprem časopis ali pa priljubljen spletni novičarski portal, kjer me pod aktualno zasujejo s problemi z dokapitalizacijo neke banke, potem je izredno aktualno, da izvem kaj počne družina Kardashian in s čim se trenutno ukvarja naša »estrada«.

Potem je tukaj sezonska praznična aktualnost, ki je nekako vseprisotna. To pomeni, da med različnimi prazniki dejansko ni počitka. Najprej smo vsi v pričakovanju veselega decembra, potem je vse v srčkih za pričakovanje valentinovega, potem se na policah drenjajo pustni okraski in barve za barvanje pirhov. Po veliki noči se začne priprava na poletje – imamo dietne programe, steznike za vse starosti, popust na solarij in depilacijo, ugodne termine fitnesa … Po poletju je vse pripravljeno za novo programsko leto, kjer zase in za svoje polnimo termine s krožki, delavnicami, tečaji in ostalimi urniku prijaznimi aktivnostmi. Potem pride praznik nagrobnih sveč in ikeban, ki se zaključi  s premikom iz depresivne nagrobne maškarade v tako pričakovano hlastanje po prazničnem decembru. Naša okolica tako zelo dobro poskrbi za to, da nam ni dolgčas, da se ne sprašujemo preveč o lastnem življenju in o globokih vprašanjih, ker življenje pač teče dalje. Dobesedno živimo iz akcije v akcijo.

In nihče ni imun na to vseobsegajočo aktualnost. Ko sem se loteval pisanja te kolumne, sem najprej pomislil na to, kaj bi bilo aktualno, kaj bi bralce najbolj pritegnilo in jih najbolj nagovorilo? Vedno bolj se ob svojem delu zavedam pomena iskrenosti. Ljudje nismo neumni in zelo hitro lahko razberemo, kdaj nekdo nekaj samo govori, da zapolni trenutke tišine, in kdaj je v stiku. In res je, lahko bi pisal o težavah, s katerimi se soočajo mladi, o stiskah družin, ki jih srečujem, o naših možganih in kako delujejo, ker vem, da je vse to dobro in je zelo aktualno, toda bolj kot neko suhoparno naštevanje in sledenje navodil o tem, kako je potrebno živeti, verjamem, da potrebujemo resen pomislek o tem, če res želimo živeti v svetu, kjer živiš, da ugajaš vsem ostalim – kovačeva kobila pa je še vedno bosa.

S to svojo držo seveda tvegaš, da boš zavrnjen, ker pač nisi dovolj senzacionalen in tudi sam se sprašujem, če bodo te besede kdaj ugledale luč na svetovnem omrežju? Toda, ali ni za vsako dobro stvar v življenju potrebno vsaj malo tvegati? Tveganje, ki prinaša premo sorazmerno zadovoljstvo. Zadovoljstvo, ki je odvisno od tega, ali smo si ga zaslužil ali pa nam je bilo podarjeno. Tako se tudi sam zavedam tega, da trenutno nisem v razpoloženju, ko bi lahko pisal o psihoterapiji in verjamem, da bom s tem, ko bom ostal iskren sam s sabo v sporočilu, da je to, da si zvest sebi in da znaš poslušati svoje telo in svojo vest, veliko bolj dragoceno kot kakršna koli raziskava, ki govori o pozitivnih vplivih na naša življenja. Zato, ker je to nekaj, kar je sad moje notranje aktualnosti.

Blagoslov je, ko se začneš zavedati svojega letnega časa in s tem prevzemaš nazaj kontrolo nad svojo dušo in telesom.

 

 

----

 Domen Strmšnik je zakonski in družinski terapevt, ki deluje pod okriljem Študijskega in raziskovalnega centra za družino. 

';