Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Šporn

Za las

Pravzaprav sploh ne vem, kako naj spravim na papir vse, kar se mi je zgodilo prejšnji vikend. Od pričakovanja, razočaranja nad izgubo stopničk v zadnjem delu proge do more, ko je sledila diskvalifikacija zaradi štirih stotink milimetra … Verjetno pa bo najbolje, da gremo lepo po vrsti.

Tako treningi kot zadnje tekme so nakazovale izjemno dobro formo in dobro počutje na meni tako zelo ljubi progi. Vedel sem, da sem absolutno sposoben zmagati oziroma poseči po vrhunskem rezultatu. Nič me ne boli, nisem bolan, sem v dobri formi in imam dober material, ki mu zaupam. Poleg naštetega pa je bila snežna podlaga izjemno ledena in zato zelo zahtevna. Vse je bilo torej pripravljeno, le »poklopiti« se je še moralo, tako kot sem tu že pisal, da se morajo stvari »poklopiti«.

Na treningih, ki so bili tokrat trije, kar je vedno dobro za preizkušanje različnih linij smučanja in možnosti, da se posvetiš le posameznim delom proge, mi je šlo zelo dobro. Lahko sem ugotovil, kje je idealna linija in kakšna je prava mera tveganja, da bi lahko bil najhitrejši.

Prišla je sobota, z lepim vremenom in ledenimi razmerami na progi, ki mi ustrezajo. Tekmo sem spremljal iz zgornje hiše, kjer sem videl, kako je hudo padel Fill in kako je v spodnji traverzi večino odnašalo daleč pod idealno linijo, tako da so le težko lovili vrata.

Napočil je trenutek mojega starta. Na progo sem se pognal brezkompromisno in jo odpeljal suvereno, v tem spodnjem delu pa sem se odločil za nekoliko višjo linijo, prav zato da me ne bi odneslo prenizko, tako kot mnoge tekmovalcev pred menoj. Žal sem zaradi previsoke linije izgubil nekaj časa, hkrati pa so se mi »zažgale« smuči, kar pomeni, da se drsna obloga ob straneh uniči in zato smučka ni več tako hitra, kot bi sicer bila. Glede na to, da je treba v cilj drseti 500 metrov s čim višjo hitrostjo in ob upoštevanju hitrosti 140 km/h, lahko na teh 12 sekundah proge izgubiš zelo veliko. Tako sem prišel v cilj četrti in jasno pokazal svoje razočaranje, saj sem si želel več, vsaj stopničk.

Mike, odgovorni pri FISi za testiranje ustreznosti opreme, že pred tekmo po startni listi naključno določi, kaj bo testiral in pri katerem tekmovalcu oziroma pri kateri startni številki. Tako testiranje mojih smuči ni imelo nobene zveze z menoj ali z mojim rezultatom. Smuči testira z orodjem oblike C, ki ima razdaljo med krakoma natančno 50 milimetrov. Če začuti upor, smučko zadrži. Po tekmovanju, ob navzočnosti vodje tekmovanja Hujare, predstavnika proizvajalca in glavnega trenerja (tekmovalec tu na sme biti zraven) smučko znova premeri še z elektronskim kljunastim merilom.

Ob tej dodatni meritvi se je pokazalo, da je na delu pod peto smučarskega čevlja smučka previsoka za štiri stotinke milimetra. To je manj, kot je debelina povprečnega lasu. Vedeti je treba, da se na tem mestu stika več delov opreme (smuči, podložna plošča in vezi). Tako bi lahko bil razlog neustrezne opreme že las med dvema komponentama.

Takoj potem je sledila diskvalifikacija in z njo zguba denarne nagrade, in kar je veliko pomembneje, 50 točk v skupni razvrstitvi, ki lahko na koncu odločajo, ali bom ostal znotraj trideseterice ali ne. Gre za položaj, ki te spravi v hud bes in izjemno žalost hkrati. Gre za dosego vrhunskega izida, ki preprosto izgine zaradi štirih stotink milimetra. Vsekakor je zdaj treba gledati naprej. Na prihajajočem svetovnem prvenstvu bom dal vse od sebe in poskušal doseči nov vrhunski izid. Potem sledita še Garmisch-Partenkirchen in Kvitjfell, kjer ponavadi dosegam dobre rezultate, nato pa še finalna tekma. Upam, da bom lahko ob dobrih rezultatih na teh tekmah nekoliko pozabil na grozo, ki se mi je letos zgodila v Kitzbühlu. Prihodnje leto pa se bom z velikim veseljem vrnil na svoje najljubše prizorišče in upam, da bom spet lahko konkuriral za najvišja mesta. Zdaj je treba dati glavo gor in pogled usmeriti naprej!

Prispevki avtorja

';