Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Jaklič

Vsakemu svojo

Vseeno, kaj si o tem misli vreme, pomlad je tu. Z njo se v nov življenjski cikel ne požene le narava, ampak tudi ljudje. Ne glede na to, za kako civilizirane in urbanizirane se imamo, se naravi ne da upreti. Njena moč je večja od nas samih in ni razloga, da bi se ji upirali.

Del tega, čemur se je nemogoče upreti, je tudi želja po aktivnosti. Resda letos še ni bilo pravih toplih spomladanskih dni, tistih nekaj, kar pa jih je bilo, je bilo zelo tipičnih. Sprehajalne poti so bile polne, v tekaških pajkicah so se na lokalnih tekaških stezah pojavili neki novi obrazi, sem ter tja se je v »bojni opremi« po asfaltu podil že celo kakšen, resda osamel, kolesar. Aktivnost pomeni gibanje, gibanje je organizirano nadzorovanje našega telesa, organizacija pomeni pravila, pravila pa so osnovni del vsake igre. Ja, aktivnost je, to lahko mirno rečem, zamaskirana ali razvita želja po igri. Ta, vseeno kako ji rečemo, igra ali aktivnost, ima danes nešteto obrazov. Igra se otrok, igra se skupina otrok, igrajo se odrasli, lahko poteka na odprtem ... ali pa se z njo ukvarja vsak sam.

Igrati se s sabo je mogoče ena od ekskluzivnih človekovih lastnosti. Vsaj igrati se s sabo vse življenje, ne zgolj v zgodnjem življenjskem obdobju. Individualizem, ki je sestavni del sodobne družbe, to zgolj še stopnjuje. Obstajajo seveda negativni pomisleki v zvezi z individualizmom, a glede na pomlad jih je vredno pustiti pri miru. Individualna igra je igra, pri kateri moraš skrbneje spoštovati trdno postavljena pravila. Sicer si tisti, ki goljufa, ti sam, samega sebe pa ... kako se boš kaznoval, če se sploh boš?

Individualna igra zahteva največ želje, saj nima elementa družabnosti, je torej pravi preizkus volje. Ne le do moči, ampak lastnih značajskih kvalitet. Nenapisano pravilo je, da kdor obvlada individualno igro, se, kar zadeva socialni dejavnik, znajde tudi v kolektivnih. Če do njih goji sploh kakšno željo, seveda.

Nobene ambicije nimam nakazovati, da so individualne igre tiste, ki so kakor koli vrednejše, ali je presežek na strani kolektivnih. Ravno obratno. Če že, potem je želja odkrivati smisel prav na obeh področjih, naj gre za samostojne aktivnosti ali uživanje v interakciji s številnimi drugimi. Menim, da eno brez drugega ni mogoče, da smo si ljudje različni in da je za to, da se imaš dobro, da se torej dobro in kakovostno igraš, na voljo ogromno načinov, torej ogromno iger.

In da se krog lahko elegantno sklene: sodobne igre, ne glede na to, katere so, že dolgo niso več zgolj in samo igre. Niso več samo tek, nogomet, joga, pilates, smučanje, kolesarjenje, fitnes ... so predvsem biznis. In to dober biznis. Ki je spretno izkoristil človekovo željo po igri, ki se zaveda, da je početje lahko še bolj v užitek, da ponuja še večje zadovoljstvo in srečo, če spretno pristavi svoj lonček tudi posel. Od katerega imajo na koncu korist seveda vsi. Tisti, ki igrajo, tisti, ki to delajo še bolj zanimivo ...

Od vsakega posameznika, predvsem pa od njegovih potreb in želja je odvisno, kako se bo »predajal« koristim in nekoristim tega, kar se mu ponuja. Ponuja pa se mu ogromno, toliko, da se pravzaprav težko znajde med vsem tem »ponujanjem«.

In naj se ta krog enkrat res že sklene: letošnji pomladni cikel v Poletu začenjamo (oziroma smo začeli že prejšnji teden, že v začetku marca pa v reviji Polet Fit) s predstavitvijo novih modelov tekaških copat, nadaljevali bomo s predstavitvijo cestnih in gorskih koles, sledili bodo rolerji ... Vzporedno s tem pa bomo še naprej gojili zavedanje, da ni pomembno, kdo si, kaj počneš, s kom in kako, ampak le to, da nekaj pač počneš. Nekaj zase, za svoje telo in svojega duha. Da se torej igraš.

';