Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Gregor Šket

Skupinska odgovornost

Bernie Madoff je bil »fejst« gospod. Urejen, uglajen, oblečen v po meri ukrojeno obleko. Skratka, fejst gospod. Potem pa se je nekega dne izkazalo, da Bernie pravzaprav sploh ni gospod, ampak navadna baraba. Njegovo barabinstvo so merili v milijardah dolarjev. Zaradi njegovih mahinacij, ko je vodil ponzijevo shemo, je kar nekaj tudi zelo bogatih in znanih Američanov ostalo brez občutnega dela svojih prihrankov. In Bernie se je moral čez noč posloviti od vsega, kar je imel. Ni bilo več prekrasnega dupleksa z razgledom na newyorški Centralni park, vil na Floridi in v južni Franciji. Poslovil se je od luksuzne jahte, ki jo je simbolično poimenoval Bull. Očitno je živel v neki iluziji, da na borzi vedno kraljujejo biki, in je hkrati pozabil na dokaj pogosto in ciklično medvedje naključje. Bernie Madoff je po novem številka 61727-054. Naslov ima v srednje varovanem zveznem zaporu v Severni Karolini. Tam skrbi za telefone in računalnike, za to mu plačajo štirideset dolarjev na mesec. Ko so se pri eni izmed ameriških televizijskih postaj spomnili, da bi z njim naredili intervju, je privolil, a je potožil, da ima povsem prazen predplačniški telefonski račun in da jih bo poklical »collect« – na njihov račun. Pa jim je povedal, da ne more spati, da se zbuja ob pol petih zjutraj, da ga tlačijo more, da ima slabo vest, da se počuti krivega za samomor sina, ki ni zdržal vsega tega pritiska. Povedal je še, da so bili Madoffi zelo povezana družina. Ob tem se je novinar začudeno vprašal, kako lahko oče v svoje posle zvleče svoje otroke, čeprav ves čas ve, da je njegov biznis v svojem bistvu prefinjen kriminal. Potem se je še zamislil, da je od nekoga, ki je tako brezbrižen do svojih najbližjih, težko pričakovati odgovornost do tistih, ki so mu »le« zaupali svoj denar ...

Madoff, zdaj je star petinsedemdeset let, bo v Severni Karolini živel naslednjih sto petdeset let. Zrak svobode bo spet vdihnil leta 2139. Verjetno medicina ne bo tako zelo napredovala, da bi se kaj takega uresničilo.

V urejenih družbah z jasnimi pravili igre to tako deluje. Če se igraš z ognjem, se pač lahko opečeš. Če kockaš, vedno obstaja petdesetodstotna verjetnost, da boš vse izgubil. Lahko zmajuješ z glavo, lahko objokuješ svojo usodo, ne moreš pa prepričati lastnika igralnice, da bo malo povišal vstopnino in tako ustvaril razliko, s katero bo pokril tvojo izgubo.

Madoff je v vsej svoji negativnosti tudi frajer. Ker s pokončno držo, kolikor je to v njegovem primeru sploh mogoče, plačuje za svoje grehe. Tudi pri nas imamo nekaj Madoffov. V primerjavi z njim so sicer male ribe, a za slovenske razmere dovolj velike, da bi se jih splačalo ujeti. Podobno kot Bernie so se tudi oni igrali s tujim denarjem. A nasprotno od Bernija, ki se je iz dupleksa preselil za rešetke, našim carjem niso ničesar vzeli, nič se jim ni spremenilo, še naprej službujejo na vplivnih položajih in se smejijo. Z izdatno mero predrznega cinizma jim je osebne grehe, bolestno megalomanstvo in pohlep uspelo spremeniti v skupinsko odgovornost, ki je očitno naše tradicionalno prekletstvo. In njim ne bodo blokirali računa in jim zasegli vil. Raje bodo vsakemu izmed nas, tudi našim otrokom, vzeli po nekaj sto evrov. In ob tem nas še prepričujejo, da je to najbolj enostavna, najcenejša in najboljša rešitev. Že, že ... A za koga le?

';