Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Gregor Šket

»Red« v najlepšem mestu

Ko v nabiralnik dobim obvestilo o priporočeni pošiljki, me vedno začne zvijati v želodcu. Največkrat mi pozdrave pošiljajo županovi redarji in me obvestijo o grehu, za katerega se mi še sanja ne, da sem ga sploh zagrešil. Zadnjič sem s tresočimi rokami odprl eno izmed teh zloglasnih modrih kuvert in izvedel, da sem na coni 30 prekoračil hitrost. Povsem se strinjam, da je na določenih ozkih ulicah treba voziti počasi. A trideset je zelo čudna hitrost, pri kateri sploh ne veš, v kateri prestavi bi vozil, tempomat pa pri polžih sploh ne dela. 

V bistvu mi je odleglo, ko sem izvedel, da sem dolžan »samo« osemdeset evrov, oziroma polovico tega zneska, če plačam v osmih dnevih. Ta polovička se mi sicer zdi popoln nateg. Izmislili so si jo le zato, da ti na zvit način odvzamejo možnost pritožbe. Enkrat sem se poskušal celo v miru pogovoriti in sem stopil do njihove pisarne v Mostah, a z zagreto komandantko, ki je spominjala na kakšno sibirsko birokratko iz leta 1955, nisva prišla skupaj. Takrat sem se naučil, da komunikacija z redarji ni najbolj logična. Pogoltnil sem slino in jim nakazal štiridesetico. A zneski, ki jih pišejo bordosrajčniki, so lahko tudi precej višji. Nekajminutno parkiranje na rumeni coni stane dvesto evrov. Prijateljico so lani na domači ulici, kjer tudi vlada cona 30, ujeli štirikrat. Nikoli ni peljala več kot 43 kilometrov na uro, a je lani mestno administracijo financirala z več kot tisoč evri, za nagrado pa je dobila kar lepo število kazenskih točk.

Ob teh kaznih se ne morem znebiti občutka, da nikakor ne gre za urejanje prometnih razmer, temveč predvsem za inkasantstvo oziroma za polnjenje mestne blagajne. Tako plačujemo astronomske kazni za razmeroma skromne prekoračitve hitrosti in parkiranje na rezerviranih conah. Če so zgoraj omenjeni zneski izhodišče, se vprašam, kakšna bi bila primerna kazen za resne kršitve. Verjetno kar dosmrtna ječa. A tisti, ki na cestah zganjajo norosti in tudi ubijajo, jo ponavadi odnesejo bistveno bolje, kot navadni smrtniki, ki jih rubijo zaradi bizarnih prekrškov.

Redarji so res zelo vestni, ko fotografirajo in pišejo listke. Delajo po paragrafu, od katerega ne odstopajo. Jasno, že od rane mladosti so si želeli, da bi tudi oni imeli vsaj malo moči. In zdaj, ko jo imajo, po nalogu vrhovnega poveljnika maltretirajo meščane najlepšega mesta na svetu. Ne vem, kdo je redarjem dal policijska pooblastila. A dejstvo je, da s svojim pristopom in pogosto precej nevljudnim obnašanjem nikakor ne ustvarjajo miru in reda, temveč živcirajo ljudi, povzročajo zmedo in slabo voljo. No, mestna blagajna pa je vseeno nekoliko bolj polna ...  

';