Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Irena Flach, osebna trenerka

Projekt: letošnje poletje

 

Napočil je čas, ko nas bombardirajo članki z naslovi  o popolni postavi za poletje. Diete, ki obljubljajo izgubo kilogramov, izklesano telo. Približuje se poletje in težko bomo zakrili odvečen kilogramček ali kakšno drugo pomanjkljivost. Vse to, seveda, na najhitrejši možni način, brez truda in potenja, brez krute lakote…
Oglasnih sporočil je že skoraj več kot zanimivih bralnih sporočil v raznih revijah in na internetu. Pogledam jih že zaradi svoje dejavnosti in večina jih obljublja nemogoče. Bere in sliši pa se privlačno. Ljudje smo pač tako naravnani, da si želimo do zastavljenega cilja čim hitreje in na najlažji možni način. Pa čeprav so to hudo drage variante in precej dvomljivega izvora.

Pred nekaj dnevi se je večkrat pojavil članek, ki je opisoval zmagovito formulo za hujšanje: v enem mesecu 27 kilogramov, brez potenja v fitnesu, brez stradanja in brez stranskih učinkov.

Ali smo res tako naivni, da to verjamemo? Bom, ko bo ta ,,profesor'' dobil Nobelovo nagrado za svoj izum.
Če nas taki poskusi samo udarijo po žepu, si rečemo, no ja, smo pač plačali svojo naivnost. Obstajajo tudi hudo dragi tretmani raznih eksotov, ki so res nevarni za zdravje. Poznam primer takega hujšanja, ki je to mlado dekle prepeljalo do popolnega sesutja hormonskega ravnovesja. 
Kaj pa je popolna postava? Taka, ki jo občudujejo drugi ali taka, s katero se počutimo dobro in samozavestno?

Mlado dekle, ki pri meni trenira že nekaj sezon, se je pred kratkim vrnilo s potovanja po Kolumbiji. Na vprašanje, kaj je nanjo naredilo največji vtis, je kot iz topa izstrelila, da Kolumbijke.  A ja? Kako? Zakaj?  Z navdušenjem je opisovala, kako jih je opazovala, ko so samozavestno korakale naokoli, čeprav so imele po naših merilih obilen trebušček, ki se je potresaval pod prekratko majico  in zadnjico, ki je napenjala pretesne hlače. Ampak te postave so tako ženstvene. In vidi se jim, kako dobro se počutijo v svojem telesu in kako samozavestne so. Prebere se z njihovega obraza, koraka, znajo se nositi in ne delujejo ne ošabno ne vulgarno.

Pa smo res lahko samozavestne samo takrat, ko upamo, da ustrezamo merilom, ki nam jih vsiljujejo revije, internet, suhljate manekenke, ki se ponašajo s kostmi in kožo, na katere obsesijo najmanjšo možno številko garderobe? Je to pravi ideal?

Poklicno in za hobi se ukvarjam s prostimi utežmi, treniram že 10 let in verjemite, da se počutim zadovoljno. Nisem twigy, niti mladenka, a če hočem preprečiti nastanek osteoporoze, bolečo hrbtenico,imeti dovolj mišične mase, da se ne poškodujem ob morebitnih padcih, da lahko z užitkom premagujem športne in vsakodnevne izzive in napore, fizične in psihične, je ta trening idealen.

Idealen je tudi zato, ker zanj ne porabim veliko časa. To je rekreacija,s katero se bom lahko ukvarjala, dokler se bom lahko  premikala… Dvakrat tedensko po 30 do 40 minut je dovolj za ohranjanje moči, počutja, telesne teže. Zgodi se, da me kdaj kaj boli ali nisem razpoložena za vadbo, no, takrat pa vaje prilagodim situaciji in po 10 ali 15 minutah se počutim veliko bolje.
In brez pomislekov bom oblekla kratke rokavčke v poletni vročini! 
Irena Flach

 

Prispevki avtorja

';