Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

dr. Nada Kozjek Rotovnik, dr. med.

Prevaranstvo jedilnikov

Obljuba njegovega učinka je sodobna in vabljiva. Shujšali boste! Ponujajo vam celo njegove različice, zato sem dodala plus (+). Pač glede na to, koliko denarja boste vložili v prehranske poskuse. Neuspešnim povrnejo denar. Po takojšnjih učinkih »jedilnik plus« nedvomno prekaša dieto naših babic, o katerih sem pisala. Tudi sicer je dieta naših babic nekonkurečna, ne morete je kupiti po internetu in je zastonj.

Marketinški spletni prijemi prodajanja jedilnikov in diet so po zgledu tujih trgov že kar nekaj časa na voljo tudi v Sloveniji. Pa ne samo za hujšanje, najboljše diete, ki so dobre za vsa zdravstvena stanja in (skoraj) vse težave v življenju, si praktično lahko takoj priskrbite. Več kot boste plačali, bolj učinkovita bo. Ali je to res? Ima povprečen ali celo visoko izobražen državljan dovolj znanja za presojo spletnih ponudb?

Zadeva pa ni čisto nedolžna.

S prehrano neposredno vplivamo na svoje zdravstveno stanje, kratkoročno in vseživljenjsko, zato se ob tem začnejo porajati številna vprašanja. Na primer, boste res zaupali svoje zdravje nekomu, ki je po izobrazbi precej oddaljen od medicinskih ved, se je pa zaradi veselja, osebne nagnjenosti in mnogokrat tudi posla poglobil v informacije o prehrani? Ko preglodajo določeno število informacij, ki jih seveda zbirajo po svojih uporabniških merilih, se marsikdo počuti dolžnega, da začne soliti pamet vsem, ki ne razmišljajo podobno. Še več, nenadoma postanejo merodajni za ocenjevanje strokovnih in znanstvenih informacij. Bolj ko so uspešni s tem poslom, bolj so samozavestni in po svoje srečni, ker so prepričani o svojem prav. O svoji resnici. Še bolj, če so prepričani, da so ob nekaterih dietah izzvenele tudi njihove bolezenske težave. To, da mogoče ob enakem in podobnem jedilniku ne bodo izzvenele težave drugih, ali da imajo drugi drugačne težave, jih ne zanima preveč. Te logike ni težko razumeti.

Za kritično razdaljo do vpliva prehrane in manipulacij z dietami na zdravje potrebuješ dobro in sodobno medicinsko (strokovno) znanje, poleg tega pa še stalno prakso s pacienti. Vseh vrst. In tu se zgodba nadaljuje. Kako naj povprečni spletni kupec, ki ve, da je predebel, in bi rad nekaj naredil za svoje zdravje, oceni spletni jedilnik in povrhu še telovadne vaje, ki jih ponuja splet? Res je, da je izhodišče za boj proti debelosti kar dobro, kadar so napotki tipa »prehrana + jedilnik«, in mnogim ta navodila vsaj okvirno pomagajo ločiti nekaj plevela od trave, vendar ne bo pomagal tistim, ki so zdravstveno najbolj šibki in pomoč najbolj potrebujejo. Pojavlja se torej vprašanje, zakaj se nekdo v težavah enostavno ne obrne na svojega zdravnika, da bi mu pomagal rešiti njegov problem. Saj gre za zdravje! Ni odveč podatek, da je verjetno najslabše, kar lahko naredite, to, da se sami lotite diete za hujšanje. Več kot 90 odstotkov tistih, ki se lotijo diet, v nekaj letih pridobi svojo telesno maso nazaj in to praviloma niso mišice, ki so jih izgubili pri deti. Dieta je pravzaprav najboljša pot, da se res zredite! Več o psiholoških dejavnikih shujševalnih diet boste našli v današnjem Poletu na kisik.

Podobne prehranske vaje vidimo tudi na drugih področjih. Kako naj povprečni bralec ve, da nevrolog in samooklicani nutricist dr. Perlmutter v zadnjem bestselerju prodaja psevdoznanost o škodljivosti glutena za možgane? Perlmutter namreč hkrati dela tudi velik posel iz prodaje paketkov za učence za 90 dolarjev, ki jim bodo pomagali k najboljši možganski funkciji. Seniorjem pa paketke za ostrino uma za 160 dolarjev. Seniorji imajo torej več denarja kakor šolarji! Za 8500 dolarjev lahko dobite celo terapijo za razstrupljanje možganov vključno s šamanskim obredom. Mimogrede, kot navajajo spletni viri, kolega nevrolog prodaja celo lastno znamko organskega mila. To, da nima korektnih strokovnih in znanstvenih referenc na področju javnega zdravja in klinične prehrane, očitno za tiste, ki ga opevajo, ni moteče. Še več, dobimo neprijeten občutek, da nas zdravstvena priporočila za prehrano mogoče celo zastrupljajo in da medicina ne opravlja svojega dela v korist zdravja.

Pri teh tipih diet, brez trdne medicinske indikacije, se moramo zdravniki in pravzaprav ves zdravstveni sistem res zazreti vase. In priznati, da smo nekoliko zaspali ob silnem razvoju presnovnih in tudi prehranskih znanosti. Gurujske in psevdoznanstvene metode so pravzaprav klic javnosti, da moramo prenesti obravnavo tako občutljivih in vsakdanje pomembnih zdravstvenih tem v naše zdravstvo in s sistemsko pomočjo zanjo prevzeti osnovno strokovno odgovornost. Najprej na osnovno raven in to še dodelati na višjih ravneh zdravstvenega sistema. Tam se v sklopu napredovanih kroničnih bolezenskih stanj še bolj izrazijo negativne zdravstvene posledice slabega prehranskega stanja in telesne neaktivnosti. In ker gre za problem, ki zahteva več kot le medicinsko znanje, je nujno pritegniti k sodelovanju strokovnjake z drugih področij, zlasti s področij prehrane, gibalnih ved in psihologije, ter v korist zdravja uporabiti sodobne informacijske tehnologije in spoznanja o sodobni družbi. Strokovnjaki s teh področij se po svojih močeh trudijo in nam s svojim znanjem ponujajo roko že dlje časa ter bodo z veseljem sodelovali v multidisciplinarni obravnavi tako žgočih zdravstvenih tem. Z debelostjo na čelu.

Ostaja le vprašanje, ali smo v Sloveniji sposobni sodelovati na vseh ravneh.

';