Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Poletov blog: Narava pove, mi lahko le sodelujemo

Bilo je kot je sredi vsake zime. Prvo sonce, ki je konec januarja temperaturo potisnilo malo čez ničlo, naj bi bilo znanilec konca zime in saj komaj čakamo, da mine, da ne bo več jutranjega drgnjenja ledu iz stekel avtomobilov in potem bomo spet v lahkih oblačilih in bo vse v redu. Kot bi leto dni prej ne jamrali zaradi slabe zime in ali ne bi bilo lepo v mestu videti snega, če že ne za dedka mraza potem vsaj konec januarja in februarja, saj je vendar čudno navijati za Tino Maze in skozi okno gledati zeleni travnik.

Potem se je zima proti pričakovanjem potegnila daleč čez konec marca in bila je radodarna s snegom in ali ni to nekaj čudovitega, v gozdu sredi glavnega mesta do kolen stati v snegu, saj je to vendar eno izmed čudes narave? In vendar ne. Naj bo sneg na smučiščih, nekje daleč stran, da ja ne bo treba kidati, saj mi hočemo, da je toplo, da ne tacamo po plundri in, oh, kako bi bilo fino imeti subtropsko klimo in bi bili ves čas v natikačih in ne bi tratili denarja za kurjavo. V mestih, v Ljubljani, nikar ne na Krvavcu, tam naj bo zima, tam vendar smučamo. Tam naj kar kurijo in kidajo, tam nam to paše.

April se je skupaj z dežjem in hladom potegnil globoko v maj in, kako bi lahko bilo drugače, spet ni bilo dobro, četudi so se ravni podtalnice polnile do vrha in to gotovo z nekim namenom. Če kdo, potem narava ve, kaj počne. Ampak ne, kaj sedaj vztraja ta dež, maja se ja nosijo kratke majice in razganja pomlad in sploh, ali ni že čas za prvo kopanje na morju, ne pa za čepenje v puhovki? Ko bi vsaj bilo vroče, kdaj bo vroče, bo sploh še kdaj, bo mar nastal samo en letni čas? Kot bi ne bilo zime in snega. Kot bi naloga pomladi ne bila dati naravi zagona za regeneracijo in karkoli to že pomeni, narava ve, mi predvidevamo, mi bi to nadzirali.

Potem je usekal vročinski val. Sonca kolikor hočeš, nikjer niti v mislih ne več, sledu o mrazu in plundri in vetru in dežju, sedaj končno flipflopke in bermude in majice s kratkimi rokavi in doma posedanje brez majice, vsaj moški. A, ne, zakaj sedaj ta vročina, naj se vendar ohladi. Sedaj rabimo umetno hlajenje, sedaj rabimo klime in naj pihajo umetni in pogosto zdravju škodljivi mraz, samo, da mi nadziramo temperaturo. Sedaj bi imeli milo poletje, naj bo vroče nekje drugje, tam, kjer nam paše, če smo ravno tam, v Afriki ali Avstraliji, naj kar imajo svoje tropsko podnebje.

Kaj bi sedaj? Oktober avgusta? Ne bo šlo. Narava ima svoje načrte, mi le igramo. Vedno je bilo tako in vedno bo. To je vendar čudovito.

';