Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Jaklič

Poletov blog: "Dan, pridem čist koj"

Na Gorenjskem, v Triglavskem nacionalnem parku, na Pokljuki. Eno najlepših zatočišč pred aktualno pripeko, ki tudi sicer ponuja marsikaj, kar drugje ni. Predvsem mir, do norosti lepo naravo, deset stopinj manj kot pol ure vožnje navzdol. A že stokrat in še enkrat več se je pokazalo, da se vse stvari nekje pač morajo poznati. Da ima vsak plus svoj minus, da ima vsak jin svoj jang. Da se vse "zgliha", a ne. In se tudi je. Situacija je bila taka, da je vročina na planoto prignala več ljudi kot običajno. Da so tudi pili več kot običajno in ker je bilo samo prijetno toplo, tudi jedli več kot običajno. Torej idealne razmere za gnečo v enem redkih lokalov zunajpenzionske ponudbe. Tam ob vznožju ene od dveh pokljuških vlečnic.

Ker imamo pod kontrolo dva nabrita mulca, smo (večkrat preverjeno) idealno izhodišče, da osebje, ki sicer zaradi preobilice dela tone, malce lažje zaplava. In smo bili tudi tokrat, to pa takole: najprej deset minut mimohoda, potem "Dan, pridem čist koj", pa spet nič, pa pridejo novi gostje (brez otrok), "Dan, pridem čist koj" takoj sprejme naročilo. Vmes se za našo mizo posede gospod, ki mu je vse jasno: "tole bo trajal, sm navajen." In res, spet par minut, "Dan, pridem čist koj" pride in spet: "Dan, pridem čist koj". In spet gre, ta "Dan, pridem čist koj".

"Dan, pridem čist koj" sicer ni prišla, zato pa smo šli mi. Saj, če kar naprej poslušaš isto opravičevanje, je jasno, da gre v bistvu za žalitev. Za posmeh in za pojasnjevanje, da si v bistvu na spisku za ... za kaj že?

Vseeno, kje je to bilo, saj ne gre za nekaj neobičajnega, tudi jezica je trajala slabo minuto. Bolj je, vsaj zame, pomenljivo to, kako se nehote in nevede znajdeš v vlogi kretena, ki poskrbi, da nesposobnost drugega prevali nate in da ti pri tem, če mu uspe, za to še zaračuna. In še več: da si ne glede na to, ali ti uspe, kriv ti, že zato, ker si, kjer pač si. Jing in jang torej?!?

';