Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Marija Šestak

Poletje v Chicagu, jesen v Ljubljani

Amerika, Illinois, Chicago. Moja zadnja destinacija. Brat in oče živita tam, zato sem že nekajkrat obiskala ekonomsko prestolnico Združenih držav Amerike. Tokrat je bilo nekoliko drugače kot prej, ko sva z možem v preteklosti spoznala samo mrzli in vetrovni Chicago, saj sva potovala oktobra ali novembra. Maj je pač mesec, ki nam neredko ponuja sonce in prijetne temperature in letos sva imela srečo, da sva topla  oblačila lahko pustila kar na dnu potovalne torbe. Glede na izkušnje sva bila  seveda  opremljena za vse vremenske razmere. Tokrat smo, na veselje vseh, dočakali pravo poletje. Temperature so se gibale od petindvajset do trideset stopinj Tudi veter, ki je značilen za Chicago, se je polegel.  Moram priznati, da sem z užitkom izkoristila lepo vreme za nakupovanje dodatnih poletnih oblačil z opravičilom, da v torbi nimam dovolj kratkih hlač in majic. V takšnem vremenu se tudi ni bilo težko organizirati za turistične oglede.

Končno nam je uspelo, da v živo spremljamo končnico ameriškega prvenstva v hokeju in košarki. Bilo je nepozabno! Dvorana  je bila  polna do zadnjega sedeža, dvajset tisoč gledalcev in program, ki ga Američani skrbno pripravijo na takšnih tekmah, to ostane v spominu. Kvaliteta tekmovanja, slovite navijačice, specifično izvajanje ameriške himne pred vsakim tekmovanjem in vneto navijanje vseh gledalcev , po vsem tem se   tekme v ameriškem hokeju in košarki razlikujejo od vseh drugih tekmovanj v ekipnih športih na svetu.

Chicago je eno mojih najljubših mest in to ne samo v Združenih državah. Center mesta je na obali jezera Michigan, ki je precej večje kot Jadransko morje. Veliko sprehajališče je bilo polno turistov. Millenium park, v katerem so prelepa, velika, moderna fontana, prelep oder na prostem, rezerviran za koncerte, na katerih se zvrstijo mnogi svetovni glasbeniki, so samo delček turističnih atrakcij, ki jih lahko obiščete v vetrovnem mestu. To soboto je bil oder v parku rezerviran za diplomante univerzitete Illionois in svečano podelitev diplom. Michigan avenija je glavna avenija v mestu in je polna tulipanov različnih barv, trgovin znanih svetovnih blagovnih znamk in kakovostnih restavracij. Priporočam znano restavracijo “Gibsons”, kje boste jedli najboljše zrezke v mestu. Muzeji, sloviti “Sears tower” in še veliko drugih znamenitosti Vas čakajo v Chicagu.

Po dveh tednih je prišel čas za vrnitev domov. V Ljubljani naju sta dočakala dež in jesenske temperature. Nič kaj lepa dobrodošlica. Zdaj nestrpno čakam sonce in toplo vreme, da slečem jakno in dolge rokave. Zima je bila predolga in vsi pogrešamo uživanje na sončku. Tudi moja nova, ameriška oblačila čakajo poletne vročine!

Te dni sem ponovno pri tenisu; začel se je Roland Garros in družbi tenisa  mirno pozabim na slabo vreme zunaj.  Moj favorit je seveda  Novak Đoković.

';