Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Iztok Čop

Po koncu sezone

V vrhunskem športu oziroma pri vrhunskih športnikih pomeni konec tekmovalne sezone olajšanje in sprostitev, hkrati pa past, v katero se pogosto ujame »uspešnost« naslednje. Tekmovalni predah je namenjen počitku in obnovitvi energijskih zalog, ki jih izčrpajo tekmovanja, treningi in potovanja. Ritem, ki je popolnoma podrejen uspešnim tekmovalnim nastopom. Zakaj je odmor lahko tudi past? Ker se je treba odpočiti po napornem ritmu pravkar končane tekmovalne sezone, hkrati pa že začrtati naslednjo oziroma se osredotočiti na njo.

Aktivni odmor je nujen, saj si morata tako telo kot um povrniti energijo, ki jo je zahtevala pravkar končana sezona. To je čas, ki ga športniki navadno namenijo zdravljenju (morebitnih) manjših poškodb, za katere v času tekmovanj ni bilo časa, preizkušanju nove opreme in dopustu. Počitek mora biti dovolj dolg, da športnik pozneje zdrži (naporen) ritem treningov v pripravljalnem obdobju, hkrati pa dovolj kratek, da še lahko opravi primerno količino (bazičnega) treninga, ki je temelj za poznejši uspeh na tekmovanjih.

Navidezna odmaknjenost tekmovanj pogosto daje lažen občutek obilice časa, ki je na voljo za pripravo na novo sezono, in s tem nekoliko lagodnejši odnos do treninga.

Poleg tega netipične, pogosto bolj dolgočasne oblike treningov zahtevajo še večjo zbranost za res kakovostno izvedbo in dosego želenih učinkov.

Zato so nujno potrebni jasno izoblikovani športni cilji in stalna osredotočenost na (kakovostno) delo. Izkušnje in primerno okolje so, predvsem pri neizkušenih posameznikih, lahko ključni za učinkovito psihofizično pripravo na tekmovanja.

Podobnih praks bi se lahko oziroma bi se morali držati tudi rekreativni športniki.

Prijetno pomladansko vreme večino športnih navdušencev, vsaj občasno, prežene iz udobnih foteljev v naravo. Hoja, tek in kolesarjenje so najpogostejše aktivnosti, od katerih nas neprijetni, hladni in kratki poznojesenski in zimski dnevi prehitro odvrnejo.

V novembru se izbor športnorekreativnih prireditev močno skrči. Mnogim se sorazmerno zmanjša tudi volja do športa. Skoraj pol leta ne bo druženj, na katere se je treba pripraviti že zato, da v pajkicah nismo (preveč) smešni, da so klanci prijetni izzivi in ne more ter da se prijatelji (in tekmeci) ne bodo norčevali iz naših športnih sposobnosti. Včasih tudi zato, ker je prigarano pivo še boljše.

Odmor, ki omogoča polnjenje baterij, zdravljenje morebitnih poškodb in oddih po premikanju meja naših telesnih sposobnosti. Odmor, ki je hkrati past, v kateri mišice prekrijejo odvečne obloge telesne maščobe, željo po gibanju pa spremljanje bolj ali manj kakovostnega televizijskega programa iz naslanjača.

Glede na tople zime v zadnjih letih, ko je druženje na smučarskotekaških prireditvah le še oddaljen spomin zrele generacije, bi lahko rekli, da smo kar nekaj mesecev varni pred neizbežnim športnim samodokazovanjem. Posledica predolgega udobja kratkih in turobnih dni pa bo nelagoden in (pre)zahteven spomladanski zagon.

Start v »novo sezono« brez primernega »bazičnega treninga« čez zimo pa ni le neprijeten in naporen, pogosto je zdravju celo škodljiv. Vzorci naših športnih spretnosti in sposobnosti so še vedno v glavah, telesne sposobnosti pa precej drugačne kakor pred meseci. Telo pogosto ni več sposobno slediti idejam in željam, ki še vedno živijo na naši podstrehi.

Da bi se izognili nelagodju in (pretiranim) težavam ob pojavu toplejših in daljših pomladnih dni si privoščite občasno vadbo tudi pozimi. Ni pomembno, ali je popolnoma drugačna od gibanja, kakršnega ste vajeni. Pogosto je celo dobrodošlo. Pomembno je le, da se včasih pošteno preznojite in pretegnete. V (prijetni) družbi ali sami, v dvorani ali na prostem.

Tako boste prihodnjo »tekmovalno« sezono pričakali veseli in nestrpni. Ustaljene trase vam bodo v veselje in izziv, pivo s prijatelji v cilju pa slajše.

';