Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Od mučenja do Tinine popolnosti

Bila je tekma velikih, največjih pričakovanj in to na dan, ko se je ledena ženska veleslalomska proga postavljena na moški na svetovnem prvenstvu v Schladmingu kot steklo lesketala v soncu in so njene mišice, zbite in utrujene od sezone, ki jo bo težko kdo kdaj ponovil, ječale od bolečin. Vsaj v prvem teku je bilo tako.

In, ne, mučeniški izraz na obrazu Tine Maze po prvem teku v izteku ženskega veleslaloma v Schladmingu ni bil posledica bolečin na notranji strani desne stegenske mišice, šlo je za trpko razočaranje perfekcionistke, ki je potem premor med obema tekoma porabila za kopanje po sebi, za iskanje dodatnih, morda celo njej neznanih zalog energije.

»Moj prvi tek danes je bil najslabši v tej sezoni,« je po tekmi, ko se je zdelo, da ji je po nekaj mesecih stanja absolutne osredotočenosti končno malo odleglo, za avstrijsko državno televizijo povedala Tina Maze. Bivša avstrijska šampionka, nosilka dveh zlatih kolajn iz svetovnega prvenstva v Vailu iz leta 1999, ko je sezono končala tudi kot zmagovalka svetovnega pokala v skupnem seštevku in v Schladmingu strokovna komentatorka avstrijske državne televizije Alexandra Meissnitzer je bila osupla, ne tudi povsem presenečena.

»Ta izjava pove vse o pripravljenosti Tine Maze v tej sezoni,« je dejala Meissnitzerjeva. »Če smo povsem iskreni, si je srebrno kolajno prismučala v zadnjih štirinajstih zavojih drugega teka. To lahko uspe samo velikim šampionom.«

»Za mano je en res težak dan, podobna tekma kot pred dvema letoma v Val d'Iseru. Po prvi vožnji je bilo težko smučati, sem se borila, občutka nisem našla. Ko prideš a tako strmo smučišče, mora biti smučar povsem pripravljen. V prvi vožnji je bilo zares težko, potem sem se v odmoru med tekoma zbrala. K sreči sem v prvi vožnji ritem ujela v zadnjih vratcih in občutek odnesla na drugo progo,« je dejala Tina Maze s srebrno kolajno okoli vratu. Po zlati superveleslalomski in srebrni iz super kombinacije tretjo v Schladmingu in že šesto v karieri na svetovnih prvenstvih.

»To je bila na vsak način najtežja tekma na tem svetovnem prvenstvu in bi se strinjala z ugotovitvijo trenerja Livia Magonija, da ima to srebrni lesk. Čeprav . . . , zmage so vendarle zmage. Danes sem premagala samo sebe in ne drugih.«

Srebrna veleslalomska kolajna je bila že Tinina tretja na svetovnih prvenstvih v tehnično najbolj zahtevni disciplini alpskega smučanja, to je prej uspelo le Švedinji Anji Paersson. A zdi se, da ni šlo le za novo kolajno in dramatično napoved napada tudi na slalomsko odličje, še bolj se zdi, da je Tina psihološko prelomnico sezone oddelala z odliko in da bo po Schladmingu lahko tudi v svetovnem pokalu dokončala delo, ki ga z vse bolj odkritim spoštovanjem spremlja tudi Herman Maier, ki je doslej edini zbral več kot 2000 točk v eni sezoni.

Tina Maze se je osebnostno izjemno odzvala na četrto mesto iz prvega teka in v tem je bila podobna največjim velikanom svetovnega športa. To seveda pomeni, da se Tina Maze po Schladmingu 2013 in sezoni 2012/2013 uvršča med največje športnike vseh časov, ne le alpske smučarje.

';