Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Nike zapečatil Armstrongov padec

Za razliko od adidasa, katerega sporočilna naravnanost je bolj naklonjena moštvenim podvigom in podpori velikim dogodkom, se je Nike na krilih velikega odkritja in poslovnega odrešitelja Michaela Jordana že pred tremi desetletji odločil za podpiranje odličnosti posameznikov in bil pri tem v zadnjih dveh desetletjih izjemno uspešen.

Seznam superzvezdnikov svetovnega športa, ki oglašujejo sporočilo zdaj že znamenite kljukice je fantastičen: Michael Jordan, Lebron James, Pete Sampras, Roger Federer, Rafael Nadal, Tiger Woods, Serena Williams, Maria Sharapova, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Michael Phelps; upoštevaje največje med največjimi se Nike ni dokopal do Usaina Bolta, ker je ta ostal zvest Pumi in in vmes izgubil Lea Messija, saj se je ta po izteku prve pogodbe odločil za adidas, verjetno tudi zato, ker je adidas zgodovinsko vezan na argetinsko reprezentanco in tudi nevsakdanjim sposobnostim navkljub Messi vendarle ni tip, ki bi sam delal stvari, on ni Ronaldinho, brazilski maestro in boem, je večji individualist, bolj nadarjen nogometaš s še več ideje, a tudi nagnjen v k nočnim pustolovščinam. Domačega se Ronaldinho že dolgo počuti v družbi prostitutk in ostalih nočnih dam, želja po nočnem izginotju v neznano je pri njem močnejši od predanosti profesionalizmu in do druge polovice dvajsetih, ko se je organizem še sam hitro obnavljal, si je tak slog življenja tudi lahko privoščil.

Dolgo in kot se je izkazalo predolgo, se je v tej družbi velikih zmagovalcev pojavljalo tudi ime ameriškega kolesarja Lanca Armstronga, zmagovalca sedmih zaporednih Dirk po Franciji. Ti naslovi so mu odvzeti, čeprav ni jasno, komu jih organizatorji in Mednarodna kolesarska unija (UCI) sploh lahko dajo, saj so vsi v peletonu vozili ob pomoči prepovedanih poživil in je bil Armstrong le najboljši med enako dopingiranimi. Še vedno najboljši torej. Da so obtožbe iz več kot tisoč strani dolgega obremenilnega dokaza, ki so ga ob pomoči šestindvajsetih skesancev, ki so govorili pod prisego, zbrali preiskovalci Ameriške protidopinške agencije (USADA) prehude, da bi nadaljevali sodelovanje s kolesarjem, so sklenili pri podjetju Nike. In kako daljnosežne posledice ima ta odločitev lahko tudi za delovanje Armstrongove dobrodelne ustanove Livestrong, kajti 98 prodajnih proizvodov te organizacije za zbiranje sredstev za raziskave v boju proti raku izdeluje ravno Nike! Armstrong je v želji, da bi omilil finančno in moralno krizo, zato istočasno z odpovedjo osebnega sponzorstva sestopil z mesta predsednika fundacije Livestrong, ustanovljene leta 1997. Od leta 2004 do danes je bilo po svetu prodanih več kot 80 milijonov gumijastih zapestnic, na katerih je pisalo Livestrong in jih je izdeloval in distribuiral Nike.

V škandale, a nikakor primerljive z dokazano Armstrongovo goljufijo, so se v preteklosti zapletali že drugi športni asi, ki nosijo in oglašujejo Nike. Nazadnje Tiger Woods, saj so njegov korporativni ugled omajale izpovedi prostitutk, katerih usluge je najemal, da se je vsaj občasno počutil normalnega in bil za svoje posteljne zmogljivosti celo pohvaljen. Ker je pohvala prišla od mojstric posteljnih veščin, je imela posebno težo. Nike v Woodsovem prijateljevanju s prostitutkami ni videl nič slabega in mu še danes stoji ob strani, te zgodbe bodo nekoč le še dodale pozlato k  zgodbam o velikem golfistu. Toda Lance je goljufal. Goljufija pa ni karakterna lastnost odličnjakov. In ga je Nike zapustil.

';