Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Domen Strmšnik

Navodila za uporabo

V zadnjih letih je predvsem med mladimi čedalje bolj pogosto obiskovanje trgovskih centrov Ikea, ki so locirani nekje uro vožnje od vsake slovenske vasi. To ni reklama za Ikeo, ampak odraz stanja v katerem mladi iščemo najboljši možen vizualni učinek, ki bi se približal standardom, ki smo jih bili vajeni iz naših družin v razcvetu slovenskega gospodarstva, seveda za ceno, ki si jo mlad človek danes sploh lahko privošči. Sistem Ikee je dovolj inovativen in nižjo ceno drži tudi s tem, da potrošnik postane hkrati tudi skladiščnik, prevoznik in montažer. In ker mladi čas za ta »priložnostna opravila«, zaradi pozicije, v kateri smo se znašli, seveda imamo, se celotna ideja lahko prodaja kot paket  »dve muhi na en mah.« Sistem montiranja omar in drugih kosov pohištva je mlademu montažerju zelo prijazen. V paketu so priloženi vsi dodatni vijaki in okovje, ki ga je potrebno za določen kos pohištva namestiti. V priročni vrečki je celo najti izvijač, ki ga potrebuješ za dokaj enostavno sestavljanje. Seveda so paketu priložena tudi duhovita in zelo jasna slikovna navodila, ki si sledijo po korakih do končne dovršenosti. Paket torej, kot se šika.

Ta dovršenost in popolno poznavanje potreb potrošnikov od kataloga, v katerem vsaka stvar kar kliče po tem, da se jo kupi, do samega sistema trgovskega centra, montaže in centra za pomoč uporabnikom, me zelo navdušuje in ob tem se sprašujem, kakšna bi bila naša življenja in življenja naših mladih, če bi starši tako do potankosti poznali potrebe svojih otrok in temu podredili svojo vzgojo in sobivanje. Pri današnjem starševstvu imam občutek, da se zatakne že pri katalogu.

Katalog

Katalog ustvarja pričakovanje. Veselo pričakovanje, ki te razvedri in te zapelje v domišljijski svet, in že si predstavljaš, kako bo kakšna stvar izgledala in si jo želiš.  S tem pričakovanjem »okužiš« tudi svoje bližnje in vse skupaj postane prikupen projekt, kjer kljub lažji denarnici v naših srcih ostane medsebojna povezanost in zadovoljstvo. Takšne zgodbe delajo najlepše spomine in iz najlepših spominov sestavljamo življenje. Po drugi strani, pa so ljudje danes izgubili interes v to, da bi otroke sploh imeli. Ne seveda vsi, toda mnogo mladih danes vidi v starševstvu le napor in odrekanje nekim lastnim potrebam, kot so letno potovanje, pijača s prijatelji in umirjen večerni ogled filma. Kot družba slabo promoviramo starševstvo, zato se kupcev v našem državnem nakupovalnem centru ne dere, oziroma kar je morda še bolj žalostno, veselje ob tem, da prihaja neko novo obdobje v naša življenja, je zamenjal dvom in dodatno vprašanje: »Ali mi je tega res treba?« Spomin, torej, brez dodane vrednosti. 

Sistem

V Ikei se najprej sprehodiš po zgornjem nadstropju, da si ogledaš, kako so stvari, ki jih želiš kupiti, videti v nekem »naravnem« okolju. Tako si lahko vsak kupec vnaprej predstavlja kakšne so barve, kakšna je postavitev in seveda, če je to izdelek, ki bi se ujel z ostalim pohištvom v domačem stanovanju. Pri delu s starši imam včasih občutek, da niso naredili predhodnega ogleda svojih odnosov in družine. Z neko v naprej določeno idejo so se odpravili na pot starševstva in potem so ugotovili, da pravzaprav njihov dom še ni pripravljen na dodano vrednost. 

Montaža

Vzgoja pride v naša življenja brez družbeno določenih navodil. Otroci in mladi so si različni in iskanje univerzalnih navodil, ki bi staršem to težko obdobje odraščanja olajšala, preprosto ni. V paketu ni priročnih modelov in sličic, ki bi nas vodile za roko, opremljenost staršev pa je zaskrbljujoče nizka. Kot pri montaži, tudi vzgoja sledi določenim zaporedjem, zato je težko pričakovati, da bo omara brez stranic držala naloženo breme. 

Center za pomoč uporabnikom

V primeru, da kljub vsej dovršenosti sistema Ikee, potrošniku nekaj zmanjka, nam je na voljo center za pomoč uporabnikom. Prijazne gospodične in gospodje, ki s svojim poznavanjem sistema z veseljem priskočijo na pomoč in še iz takšne zagate naredijo zadovoljnega kupca. Center za pomoč uporabnikom pa imamo tudi ljudje. Kljub temu, da se velikokrat pritožujemo nad tem, da je za socialno pri nas slabo poskrbljeno, je dejstvo, da je pomoč staršem in ostalim v stiski dostopna 24 ur na dan, 7 dni v tednu. SOS telefonske linije, centri za socialno pomoč, terapevtski centri in svetovalnice vsi delujejo samo zato, da bi uporabnikom pomagali prebrati navodila, poiskati prave vijake in izvijače in da bi se skupaj lahko dotaknili dovršenosti. Skrbi me le to, da obstaja preveč staršev, ki se sami poskušajo viteško opremljeni na konju boriti z mlini na veter.

 

---------------------------------------------

Domen Strmšnik je zakonski in družinski terapevt

';