Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Na videz nezdružljiva vitalno združljiva pogleda

V Nemčiji rojeni umetnik Enno Schmidt je v Švici sprožil gibanje in z gibanjem zbiranje podpisov in z 125.000 zbranimi podpisi dovolj podpore za nov referendum, na katerem bi se v zelo bogati alpski državi odločali o temi, o kateri smo že pisali v Poletu, ki je v resnici ves čas nekje v zavesti ljudi. Da bi namreč vsak človek vsak mesec dobival zajamčen dohodek in ga ta dohodek ne bi zavezoval za nič, da bi ga torej dobil, star ali mlad, bogat ali reven, in bi od posameznika bilo odvisno koliko se želi gnati, da bi se njegovo gmotno stanje izboljšalo. Na ta način bi se, je prepričan Schmidt, razplamtele ustvarjalne lastnosti ljudi, ki bi ustvarjali po svojem prepričanju in nič po vsiljenem prepričanju podjetij, v katerih so morda zaposleni, to bi bil nesluten razcvet podjetništva. In seveda še mnogo več, vsem tistim Evropejcem, ki nimajo službe ali opravljajo posel, za katerega se niso odločili iz veselja temveč iz nuje, bi tak zajamčen dohodek dvignil samozavest in ali bi to ne bilo dobro za gospodarstvo.

O ideji se pogovarjajo povsod, celo v Združenih državah Amerike, na skrajni desnici, ki zagovarja vitko državno upravo in vladavino prostega trga in na liberalni levici, ki zagovarja solidarnost in začudeni ugotavljajo, da si želijo isto, da bi bilo gospodarstvo v odlični kondiciji in bi ljudje trošili in se ne počutili, tudi tisti iz dna družbene lestvice ne, izključenih, spravljenih v bizaren svet umazanije, državne pomoči prek bonov, majhnih in velikih tatvin, dilanja z drogo in prostitucije in domačega nasilja, iz katerega je na primer izšel Mike Tyson.

Britanski časnik The Daily Telegraph je prejšnji konec tedna organiziral poslovno konferenco, na kateri so poleg programa udeležencem nudili tudi pravno in poslovno svetovalno pomoč, vse v želji, da bi se mala in srednje velika britanska podjetja obdržala ali znova postavila na noge, da ne bi megalomanski trgovski centri na obrobjih mest opustošili starih središč mesta, da bi torej bila blaginja. Da slavijo uspešne, da slavijo bogastvo, ker to ustvarja delovna mesta, da slavijo napredek, so tudi zapisali. In kako dobro bi šlo vsem tem malim in srednjim podjetjem, če bi tudi vsak Britanec na primer na mesec dobil 1.500 funtov brez obveznosti do kogar koli. Bilo bi najbolje, če bi na Telegraphovi konferenci prihodnje leto govoril tudi Enno Schmidt. Skupaj z Jimom O'Neillom, bivšim uslužbencem investicijske banke Goldman Sachs, ki je pred leti izumil kratico BRICS, za hitro rastoča gospodarstva Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in pogojno tudi Južne Afrike in je sedaj predstavil kratico MINT, saj do leta 2020 rast pričakuje predvsem v Maleziji, Indoneziji, Nigeriji in Turčiji, bi bila odličen par. Celo zelo kompatibilen.

';