Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Sara Frece, kolesarka

Moč šentjurskega dekleta. Šentjtur Girl Power

Prvo kolo. Roza, brez pomožnih koles, jaz pa se ne znam peljati. A z vztrajnostjo in trmo do popoldneva to ni bil več problem. Sledile so prve dirke z vrstniki po ulici, gor in dol. V spominu mi ni ostalo kako mi je šlo, ostal pa je občutek, da sem v tem uživala. In ta občutek me spremlja še sedaj. V službi, delam kot  kot vzgojiteljica, mi je veselje do kolesarstva in gibanja dano prenašati tudi na otroke. Spodbuda, podpora, vzgled, vrednota zdravja, vse to pripomore k zdravemu, veselemu in zadovoljnemu otroku in nudi dobro osnovo za nadaljnji gibalni in, seveda, tudi miselni razvoj.

Polet, priloga Dela in Slovenskih novic. Potrpežljivo sem čakala četrtke z željo, da bi v kaj pisalo o ženskem kolesarstvu. Rada bi izvedela, kako gre našim puncam, kolesarkam. Želela sem prebirati nasvete …Kako se peljati, kako se obleči med kolesarjenjem,  kaj pojesti, kaj prinašajo testi koles,... Vse to je bil svet, ki me je zanimal. O tem, da bi bila kdaj del te zgodbe, ne, o tem si nisem upala niti sanjati.

A se je zgodilo. Prva specialka,  prvi maraton,  celjska runda. Veliko prekolesarjenih kilometrov, v družbi očeta, fanta, prijateljev, znancev in neznancev. Odkrivanje novih kotičkov naše prelepe Slovenije. S kolesom in z vsemi čutili.

Samo dirkanje in bitko časom sem dojemala bolj kot sestavni del vsakega športa. Zgodbe, ki sem jih poznala iz časopisa,, so postale resničnost. S prevoženimi kilometri, hitrostjo pa so prišli tudi cilji - zmagati kronometer in postati državna prvakinja, obleči reprezentančni dres. Te takrat velike, skoraj neuresničljive želje so bile dobre vzpodbude za treniranje in uresničevanje začrtanih ciljev.

Spomini… Kako so se začele priprave na prvo sezono. Šok, da je kolesarstvo cela znanost, in da po trenerjevem mnenju  sploh ne znam kolesariti. Ampak z nasveti, potrpežljivostjo in podporo ekipe sem se počasi, korak za korakom, uvedla.

Spoznala sem veliko zanimiv ljudi in pridobila izkušnje, katerih v kolesarstvu ni nikoli dovolj. S kolesarjenjem pa nisem spoznavala samo zanimivih  krajev in ljudi, pač pa  tudi samo sebe. Klub Polet je postal prva profesionalna ekipa. Moram priznati, da je bilo kar težko slediti vsemu, ob službi, s polnim delovnim časom. Brez podpore sodelavcev in družine mi ne bi uspelo.

Cilji iz začetka zgodbe so bili uresničeni in čas je bil za novo zgodbo.

Med državnim prvenstvom v vožnji na čas na Franji. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Šentjur, moj rodni kraj. Zametki runde z imenom Šentjur Power. Zdaj se ljubiteljski kolesarji dobivamo že četrto leto zapored  in vsako leto nas je več, povprečno 30 na rundo. Že lani smo poskrbeli za varnost tako, da smo se razdelili v skupine s podobnimi kolesarskimi zmogljivostmi. Na koncu je seveda obvezno druženje v priljubljenem lokalu, oziroma »v naši bazi«. Čas tam mine enkrat hitreje kot na rudi in debate o tem, kdo je "boljši", ni nikoli zaključena.

S tem, da sem bila edina punca na rundi, nisem imela težav, tudi fantje so se me navadili.

Že dlje časa pa sem čutila dolžnost, da nekaj vrnem kolesarstvu. V meni je tlela želja, da ustanovim žensko rundo, rundo, kjer bi bile dobrodošle vse punce z veseljem do kolesarjenja. In punce so se odzvale  na pobudo v lepem številu in tako imamo od  letošnje zime naprej v našem delu Štajerske žensko kolesarsko rundo z imenom Šentjtur Girl Power.

Pozimi smo začele vsak petek hoditi na bližnjo Resevno , da naberemo nekaj kondicije za pomlad.

Sedaj pa že dobra dva meseca kolesarimo, se družimo, se veselimo petkov in snujemo cilje. Šentjtur Girl Power. Moč šentjurskega dekleta. Vse, kar sem se naučila o kolesarstvu, skušam deliti, v službi med otroke, na rudni med dekleta.

*Sara Frece je kot članica prve slovenske ženske kolesarske ekipe postala državna prvakinja v kronometru in udeleženka svetovnega prvenstva

Na zmagovalnem odru, v družbi sotekmovalk iz ekipe. Levo Urša Kalan, v sredini Tjaša Rutar, desno Sara Frece. Tekmuje le še Urša, obe najboljši v vožnji na čas in udeleženki svetovnih prvenstev, Tjaša in Sara, pa sta se tekmovalno upokojili. Foto: Igor Zaplatil/Delo
 

';