Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Varja Kališnik

Medtem, ko ti ni bilo všeč

Vse, kar človek počne, počne zato, ker želi spremeniti to, kar čuti.
Zakaj hoče nekdo izgubiti odvečne kilograme? Zato, ker se hoče počutiti zdrav, lep, agilen, hrepeni po prepoznanju in sprejetju. Zakaj hoče nekdo zaslužiti več denarja? Ker se bo potem počutil gotov, svoboden, srečen, hrepeni po varnosti, po zadoščenju nečesa. Zakaj nekdo hrepeni po ljubečem partnerstvu? Ker bo čutil strast, senzualnost, bližino, skupnost, toplino, veselje, varnost, smisel, hrepeni po ljubezni ...

Vse to in še kaj drugega počnemo zato, ker hočemo spremeniti način čutenja. Čeprav bi to lahko naredili bistveno hitreje in laže. Tako, da spremenimo čutenje, in ne, da nekaj dosežemo zato, da bi zaradi tega občutili želeno. Ali se lahko že ta trenutek počutite lepo, varno, ljubeče? Če ne morete, potem samo ne znate s čustvi. Kajti ta trenutek se ne dogaja nič takega, kar vam bi onemogočalo, da bi se počutili lepe, varne in ljubeče. Ta trenutek se lahko, samo obnovite ta čustva v sebi, saj jih že imate, so del vas. Zbudite jih in jih občutite in bo.

Nenehno dopuščamo zunanjim dogodkom, da nas vodijo brez našega nadzora nad tem, kar bomo čutili. Prepuščamo se okolju in čustvujemo avtomatično, na osnovi reakcije na zunanjo akcijo. Nimamo nadzora in ga ne moremo imeti, ker ne obvladamo tehnik dela s čustvi. Torej, če nekdo besno zahupa za mano, se bom odzvala z enako energijo jeze, ali pa začutila strah, morda žalost, ker je svet tako agresiven. Skratka, nenehno dopuščamo, da zunanji dogodki, na katere nimamo vpliva in nadzora, usmerjajo naša čustva. Smo odvisni. Kaj bi se zgodilo, če bi se zavedali tega, kar čutimo, samo prepoznali lastno čustvo, se ne usmerili na ven in se ne odzvali na izziv, temveč sprostili to, kar čutimo? Če nekdo za mano besno zahupa, se zavem samo svojega občutka in ga sproščam iz sebe. In takoj se bom počutila dobro.

Prva težava pri tem je, da ljudje iščejo krivca, in če menijo, da niso nič krivi, so prepričani, da je njihov odziv popolnoma na mestu. Sprašujem vas, kako se občuti jeza, strah ali pa žalost? Prijetno ali ekstremno neprijetno? Tudi, če ste nedolžni ali pa imate popolnoma prav, ko občutite takšno čustvo, ste vi tisti, ki se počuti slabo in vam dejstvo, da ste nedolžni, čisto nič ne pomaga. Vaša energija je nizka, čutite čustveno bolečino, senco, negativnost; kakor koli to imenujete, to oddajate in seveda boste takšno energijo v prihodnosti spet privlačili v svoje življenje, misleč, da ste popolnoma nedolžni.

Druga težava, zaradi katere mnoge tehnike spreminjanja ki jih že poznate in ste jih že preizkusili, ne delujejo, pa je v tem, ker človek v tehniko ne vstopi z vsem svojim bitjem, ampak jo izvaja mehansko, površinsko. Če nekaj počnete, ne da bi to čutili, nima smisla. Človek mora biti z vsem svojim bitjem v nečem, da učinkuje. Telo, čustva, um in energija morajo biti v enem in istem prostoru in se ukvarjati z eno in isto stvarjo, in potem deluje. Recimo, če pomivate posodo, je vaše telo v kuhinji. Medtem ko pomivate, razmišljate o službi. Torej je vaš miselni svet v času, ki ga ni, v preteklosti, v službi. Telo je v kuhinji, um je v službi. Ko to počnete, se spomnite neprijetnega dogodka in čutite neko čustveno bolečino in um vas takoj zavede v drug spomin, v podobno situacijo, in kar naenkrat vas ti glasovi v vaši glavi vsak po svoje nagovarjajo. Telo je v kuhinji, čeprav pomiva posodo je napeto, kot da je na bojišču, ne zavedate se, da ste v kuhinji, ker ste v svoji glavi v dveh ali treh sporih hkrati, energije ni. In ko končate pomivanje posode, ste izmučeni. In potem ugotovite, da je pomivanje posode naporno delo. Da, seveda! In človek celo meni, da je ta način izjemno koristen, saj lahko naenkrat počne več stvari. Iluzija! Če želite doseči spremembe, se lotite tehnik, ki vam bodo pomagale, vendar jih izvajajte tako, da se jih zavedate v telesu, jih čutite. Samo o tem, kar počnete, razmišljajte, in tehnika bo v trenutku delovala. Vam pomagala, seveda.

Če vam kaj ni všeč, imate pravico, da vam ni všeč, imate pravico to spremeniti, ampak znotraj vas. Spreminjanje se začne v človeku, znotraj njega, in ne z zunanjimi dejanji. Ta sledijo, ko je notranjost pomirjena in sproščena. Akcija naj bo na osnovi dobre energije, saj le tako lahko dosegate kakovostne cilje. Če ste v sebi v stresu, brez energije, črnogledi, v vlogi žrtve, depresivni, jezni, prestrašeni …, kako boste s takšno energijo reševali težave ali spreminjali svoje življenje? Ne da se. Lahko le ustvarite še hujše zapletete. Najprej se morate lotiti sebe in uporabiti metode, ki vam bodo omogočile izpustiti, omiliti, transformirati morje preteklih bolečih spominov, ki imajo še vedno življenje znotraj vas. Ali majhni, popolnoma nepomembni dogodki, kot je ta, ki sem ga že omenila, da nekdo besno zahupa za vami, v vas zbudijo spečega zmaja in vas vržejo iz tira? Če vas, potem vso svojo preteklost nenehno nosite s seboj in z njo živite, z njo vstopate v ta trenutek, v čisto nove situacije, ki sploh niso tako usodne in kritične, kot jih čutite, in jih zaradi svojega odziva tudi kritično doživite. Potem je že stati v vrsti na pošti stres in drama.

Ne dovolite, da se to zgodi. Zato, ker se vi počutite slabo, ko je tako. Mišljeno je bilo, da se človek počuti dobro in da v tem dobrem občutku zazna strah, jezo in žalost, in potem to izpusti iz sebe. Človek je nekje na poti zašel. Pozabil je, kako se čustva sprostijo, in jih je zato začel kopičiti, in to je vzrok za nesrečno, boleče življenje, ki ga živimo. Danes so vse te tehnike na voljo, najdete jih v knjigah, v časopisih, srečate se na izobraževanjih; ni težko priti v stik z njimi. Le če tako vi želite. Človek ima namreč vedno izbiro. Vsak trenutek izbira radost ali bolečino.

Kaj izbirate vi?

Prispevki avtorja

';