Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Jaklič

Koristnice

Prihodnji teden se bodo v jugovzhodnem delu Slovenije začele zimske počitnice, teden pozneje jim bodo sledili še osnovnošolci in srednješolci vseh preostalih delov.

Neugodni zaplet lanskega leta, ko so vsi šolarji hkrati uživali v dela prostih dneh, je rešen. Roko na srce, še najbolj je zmotil tiste dele turističnega gospodarstva, ki v enem tednu (zdaj spet dveh) vidijo potencial cele sezone. Kar je simptomatično ravno toliko, da je postalo jasno, kako (ne)konkurenčni so v svojem početju, saj se zanašajo zgolj na en slab teden v vsem letu. In kako, glede na to, da je glas povzdignil zimski del turistične industrije, je to veja, ki je očitno čedalje teže konkurenčna drugim prostočasnim in počitniškim dejavnostim.

Časi, ko je bilo smučanje najpomembnejši zimski šport, podkleten z uspehi domačih smučarskih asov, so že zdavnaj mimo. Svoje so naredile tudi razmeroma visoke cene smučanja in v zadnjih nekaj letih tudi padec standarda. Smučanje je enostavno postalo elitističen šport. Pa še nekaj. Postalo je le eden od številnih zimskih športov. Da je le eden, pomeni, da nima več avre prestiža, samoumevnega in obveznega.

To pa tudi zato, ker je pozimi mogoče početi marsikaj drugega. Tu niso le sankanje, tek na smučeh, drsanje in drugo. In ne le šport. Na voljo so številne dejavnosti, ki jih v času največje popularnosti smučanja ni bilo. Že kratek pregled (prinašamo ga v tokratnem Poletu) aktivnosti je presenetljiv. In noro zanimiv, bogat in zabaven.

Galerije, muzeji, živalski vrt, glasbene šole, dvoranski športi, aktivnosti, ki jih organizirajo lokalne skupnosti, številna Društva prijateljev mladine ... vse bo živelo, vse bo dihalo in vse si bo prizadevalo, da nobenemu mladcu in mladenki ne bi bilo dolgčas. No, vsaj glede na lastne izkušnje ni bilo dolgčas niti takrat, ko smo počitnice preživljali pri prijateljih v prvem, četrtem in šestem nadstropju. A to je že druga zgodba.

Ponudba je tako praktično neomejena, odločitev pa ravno zaradi te množice staršev in otrok ni enostavna. Vsega je namreč preveč, da bi se lahko osnovnošolec sam odločil. Možne so seveda tudi kombinacije ... Kakor koli, pregled je poleg bogate ponudbe pokazal še nekaj. To, da so številne dejavnosti brezplačne ali za prisotnost zahtevajo majhen denarni vložek. Seveda, višina je odvisna od kompleksnosti aktivnosti, trajanja, stroškov, ki jih ima organizator ..., a praviloma se nobena dejavnost s stroški ne more primerjati s smučarskimi počitnicami. Zato pa se z lahkoto po koristnosti, izkušnjah, novih informacijah ..., ki jih obiskovanje omogoča.

Počitnice tako že dolgo niso več samo šport, še manj samo smučanje. Glede na stroške tudi niso več stroj za molzenje starševskega denarja. Tako zaradi povečane ponudbe na eni strani, na drugi pa zaradi obvladljivih stroškov počitniški teden postaja nekakšna alternativna šola.

Kratkočasna, neobvezna, zabavna šola. Vesela šola (ki je takšna lahko tudi, če ne počnete nič, za to počitnice vendarle tudi so), ki bi jo bilo škoda zamuditi. Kajti, kakor koli se obrne, počitnice so v bistvu koristnice.

';