Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Primož Kališnik

Ko se rekreativec zbudi isto glup

Kaj pa zdaj, po maratonu? Ni vprašanje za milijon dolarjev, je pa vprašanje, če nanj narobe odgovorite, zaradi katerega lahko po nepotrebnem izgubite nekaj denarja,  postanete slabe volje, se poškodujete – in si zapravite lepo pomlad, ki se ima začeti na Malem kraškem maratonu. Ne glede na razdaljo.

Ko postane mraz, gremo v fitnes ali med skupinske vadbe. Načeloma je to vse v redu. Težava je le v tem, da človek nikoli ne ve, komu pride v roke. Majhnih glavic in prevarantov v naši državi, žal, manjka ne, niti v rekreaciji. Sam bi bolj zaupal onim, ki pravijo, da vas bodo skušali čim dlje obdržati zdrave, kot onim, kjer je maksima perfektna postava.

Do zdravja je s pametjo mogoče priti, do popolne postave pač ne. Ker je ni. Je lahko le postava s katero se najbolje počutimo.

Doba fitnesa, kot je bil, je minila. Fitnes klubi so postali drugačni. A nekaj vseeno drži: ko izbirate, kaj početi pod streho jeseni in pozimi, izbirajte program in ne trenažerjev. Tisti, ki ponujajo naprave, ne pa kakovostnih vaj, ne razumejo ničesar.
Izbirajte vsebino, ne oblike.

Res je lepo treniran trebuh krasen, na ženski sploh, to je hudo zapeljiv pogled, a za obliko je morda premalo uporabnega.

Preden greste v fitnes, na spletu pobrskajte, kaj ima kdo o kakšnem trenerju povedati. Če so vse hvale s skupnim imenovalcem, koliko več je obsega roke, noge in manj v pasu, nič pa o tem, kako prijetna je vadba in koliko bolje se ljudje po njej počutijo, bi šel vsaj jaz raje kam drugam.

V naslednjem Poletu O2 bomo imeli zapis o tem, kako vadi Jakov Fak. Zapis, slike bodo le ilustracija. Kaj menite, kako debele mišice na rokah in nogah ima Jakov? Velko manj, kot si mislite. A je silovito močan. Noro močan.

Ko sem bil pred dnevi na slovesu Primoža Kozmusa je bil obleki prav suhcen. Tudi, ko je treniral, bi bil marsikdo presenečen, kako drugačne mišice je imel olimpijski in svetovni prvak, drugačne od onega, kar bi laik pričakoval. A ko sem se enkrat ponesreči med vrati zaletel vanj, sem se odbil kot od kamna.

Moj prijatelj iz najbolj posebne med specialnimi enotami je sicer videti športen tip, pravi dedec, a če bi ga imelo postaviti ob krasnega bilderja, ki se šopiri na vratih kakšnega kluba, bi bil kot malinovček.

V resnici nabildani ne more opraviti niti tretjine treninga kot ga moj prijatelj. Pa ne govorim o boksu, judu, borilnih veščinah, lahko tudi ulični borbi…  Zgolj o dviganju uteži brez odmora, kakšno uro in pol v kosu.

Vsebina je važna, to bi rad povedal, od tam je prava moč.

Oblika nam je itak vsem v pogubo, v življenju, ste to že ugotovili? Niste?

No, potem pa se spomnite, koliko trebušastih in pretežkih in šepajočih vas je prehitelo na 20. Ljubljanskem maratonu, povsem nešportnih ljudi, vi pa se toliko let potite v fitnesu in ste še kar zadovoljni s seboj. Očitno so vadili pametneje od vas.

Poiščite pametne fitnese, ne lepih.

Za konec: zasledil sem reklamo za tablete, s katerimi ni treba nič telovaditi, saj je filmski junak z njimi brez treninga izgubljal po dve kili sala na dan, in to, jasno, s trebuha.

Če je tako, sem rekel, mora biti podobno s težko knjigo, ki je ne razumem povsem.

Pa sem jo dal pod blazino in zaspal.

Zjutraj sem se zbudil isto glup.

Lepo se imejte.

';