Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nataša Briški

Idealna parlamentarna enajsterica prvenstva 2014

Vratar: Miro Cerar (SMC), Branilci: Dejan Židan (SD), Romana Tomc (SDS), Bojan Starman (Državljanska lista), Vezisti: Luka Mesec (Združena levica), Ljudmila Novak (NSi), Karl Erjavec (DeSUS), Tanja Fajon (SD), Napadalci: Janez Janša* (SDS), Alenka Bratušek (Zavezništvo AB), Violeta Tomić (Združena levica), Rdeč karton: Janez Janša (SDS, napadalec), Kapetan ekipe: Miro Cerar (SMC), Selektorica: Nataša Briški (ML)

Kar nekaj časa mi je vzelo, da sem sestavila izbrano enajsterico. Kriterij za izbor so bili rezultati, upoštevala sem tudi spolne kvote. Na seznamu so večinoma igralci in igralke, ki si kruh služijo v slovenski prvi ligi, okrepljeni pa so z legionarkama, ki bosta v novi sezoni tekali po evropskih zelenicah. Nekateri so specialisti na svojih položajih, spet drugi lahko brcajo enkrat z leve, drugič z desne. Za vse pa lahko rečem, da so pustili srce na igrišču. Morda se vam izbor ne bo zdel ravno (ne)idealen, ampak kot bi rekel nekdanji ameriški obrambni minister Rumsfeld: »V vojno greš z vojsko, kakršno imaš, in ne, s kakršno bi si morda želel ...«

Državnozborsko prvenstvo se je začelo nekoliko prej od prvotno napovedanega datuma (maj 2015), kar se je poznalo pri obisku tekme (51-odstotna udeležba). Najprej, fantom in dekletom kapo dol. In to mislim povsem resno. Stanje je alarmantno, porazi se vrstijo na mnogih prijateljskih in zaresnih tekmah.

Želja po spremembi lahko meso postane, če si to želi vsa ekipa. Pomembno vlogo pri preboju bo odigrala tudi navijaška podpora s civilnodružbenih tribun.

Idealna enajsterica, torej. V vratih stoji MIRo Cerar, ki je spretno uMIRil igro. Po njem je letelo z vseh topov, a mu je klub temu uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno. Vzpostavil je odprt, etičen in transparenten sistem sodelovanja z branilci, nežno in modro je v obup spravljal napadalce in zasluženo na koncu osvojil tudi kapetanski trak. Navijači so si po prikazanem zaželeli MIRa. Ali ga bodo kot liderja videli tudi kolegi na terenu, pa bo pokazal čas. V ponovljenih posnetkih Cerar sicer deluje nekoliko mezgasto, kar je tviteraš @madpixel komentiral z besedami, da ga Cerar spominja na »vodo od hrenovk«. Komentator Andrej Stare pa bi lahko ob njegovi zmagi morda vendarle drugič zapel: »Kaaaakor vihar je krenil Miro Cerar.« Kakor koli že, Miro Cerar je ta hip hudo vroče blago.

Branilska linija: Židan – na levi, Tomc – na desni, Starman – libero.

Stebri obrambe. Za marsikoga bo Starmanovo imenovanje morda presenečenje, saj je s klubom (DL) ravno nazadoval v drugo ligo, a ga je prevzel v tako katastrofalnem stanju, da bi bilo kaj več verjetno nemogoče doseči. Starman sicer ve, kaj dela, igral je v resnih klubih (Alpina, Planika, Jelovica, Mura), v kriznih časih zna ohraniti trezno glavo in ni izključeno, da ne bo dobil povabila na kakšnega od prvoligaških položajev. Starmanu delata družbo Tomc in Židan, slednjemu morebiti manjka malo samozavesti, a je ima Tomc toliko več za oba, plus, gospa je nekakšna Luis Suarez, samo da nje nikoli ne dobijo. Takšne obrambne igralce, ki vžgejo na polno in znajo potem tudi prepričljivo odigrati »Kaj, jst?!«, pa včasih potrebuješ. Kadar ne gre zlepa, je pač treba koga spotakniti. Dobra obramba je najboljši napad.

Sredina: Mesec – gverila, Novak – desno, Erjavec – po potrebi, lahko levo in desno, Fajon – levo. Novak, Erjavec in Fajon so preverjeni v različnih bitkah. Mesec sanja, kot bi bil za Luno, z odprtimi očmi, ampak drzno, in to je tisto, kar me je prepričalo. Če bi pred tisočletji naši predniki poslušali tiste, ki so govorili, kaj vse je nemogoče in česa vsega se ne da, potem bi bili še danes v votlinah.

Napad: Janša, Bratušek, Tomić. Obe dami je sicer imenitno gledati tudi na nasprotnih bregovih, saj obe krasi pitbulska narava. Bratuškova je dosegla nekaj uspehov v zadnjem letu, umirila igro, dajala gole in na koncu grdo pogrnila v boju z Zokijem. A bojevitosti ji ne manjka, prav tako nepopustljiva je tudi Violeta Tomić, ki po veščinah obeta, da bo igra en sam teater.

Mislim, da je bilo to najverjetneje zadnje prvenstvo, na katerem so klubi nastopili s postavami, kakršne so nas z nekaj izjemami »razveseljevale« zadnji dve desetletji. S počasno in predvidljivo igro, zgrešenimi podajami in grdimi potezami so pogosto onesposobili tudi igralce iz lastnih vrst.

Komentatorji so si enotni, da so odigrali svoje, za tek na daljše proge pa je začelo zmanjkovati moči. V nogah in glavah. Kako vemo, da je čas za pomladitev ekipe? Ko si začnejo glavni igralci izmenjavati številke dohtarjev za preglede prostate. Mladi niso več za Luno, ampak prihajajo v ospredje in pogumno trkajo na vrata A-reprezentance. Za naslednje prvenstvo bomo ekipo pomladili. Do takrat pa, enotni zmagujemo!

*Pred prvenstvom je bil izključen naš Messi, najboljši napadalec JJ. Zalotili so ga menda pri podkupovanju nasprotnikov, nato je še pljunil sodnika.

';