Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Primož Kališnik

Gibanje pomaga. Tudi pri raku

Zdi se mi, da je v zadnjih letih tisti pravi in iskreni, pošteni odgovor na to, zakaj se gibljemo, ta, da se skušamo tako upirati stresu. Da zdržimo na svetli strani življenja in da nas ne pogoltne temna stran našega bivanja. Depra, ji pravijo nekateri.No, saj nam ni treba biti že takoj tako radikalni, pa recimo, da nas lahko pogoltnejo hudo malodušje, stalna tečnoba in vsakodnevno nezadovoljstvo z življenjem. Tudi s tistim, kar si najteže priznamo. Ja, ko smo najbolj nezadovoljni s takim samim seboj, kakršni smo umeščeni v vsakdan. Ko se nam zdi, da je življenje iz dneva v dan bolj zahtevno, da je en sam matr in kreg in krivica in boj za preživetje, en sam alarm, kaj se nam bo slabega zgodilo od onih okoli nas, morda celo prijateljev ali najbližjih, in ko se zdi, da je življenje sestavljanka v popolnost slabega položenih majhnih katastrof ... In ko se nam zgodi kaj dobrega ali vidimo kaj pozitivnega, lepega, se nam taka, najbolj običajna stvar zdi kot anomalija. Kot nekaj, za kar v našem svetu ni prostora oziroma in bolje, kar je izginilo.

Migamo preprosto zaradi zdravja, kar je sicer najbolj ofucan, pa vendar najbolj resničen odgovor.

Zdravja telesa in zdravja glave.

Izgubljanje telesne teže z gibanjem je seveda lahko tudi pot k zdravju, vendar je zdravje telesa zagotovo še veliko več. Zdravo telo ni tisto in edino, ki je sloko in s poudarjeno muskulaturo. Zdravo telo je tisto, ki se je sposobno, ko pade, spet pobrati. Ki se lahko skloni in zravna, se izmakne in je sposobno prenašati bremena, kot jih moramo vsak dan v življenju. Trenirano telo je nekaj drugega, to je telo, ki je zdravo in vrh vsega še sposobno početij, ki se jim reče športna rekreacija. Redno gibanje, najbolje da vsakodnevno, je pot do navadnega zdravja, z nekaj truda in znoja pa do nečesa, kar se imenuje športno zdravje. Obe zdravji preprečujeta bolezen. A k temu malo kasneje.

Pa glava? Doslej zapisano je bilo v prid temu, da se ne zruši telo; to se zruši, ko pride do kratkega stika v glavi, vsaj po mojem je tako. Tri desetletja, kolikor sem ljubiteljsko vpet v športno rekreacijo, me učijo, da v glavi ni le veliko vprašanj, ampak tudi odgovorov.

Ko te življenje stisne, klecneš tudi v glavi in potem se ti v naslednjem hipu zruši še telo. Ne, nisem še srečal človeka v globokem nezadovoljstvu s samim seboj in svetom, ki bi bil telesno popolnoma zdrav. Naj opomnim: sem že kdaj zapisal, da se z rekreacijo začnejo ukvarjati tudi idioti (ljudje, s katerimi se, preprosto povedano, ne da nič zmeniti in je njihovo poslanstvo le najedanje in morjenje vseh okoli njih), ki potem zaradi športanja žal ne postanejo normalni ljudje, ampak zelo dobro trenirani idioti.

A to ni ta, to je neka druga zgodba.

Žalosten človek ne more imeti veselega telesa. Veselo telo je lahko tudi tako s kar precej kilami preveč, je telo, ki si želi gibanja, tudi če ni posebnih možnosti za početja, značilna za prekaljene rekreativce, vložene v slanici.

Žalosten človek ima lahko lepo telo, morda celo mišičasto, a govorica telesa pove, da je načeto, morda celo že bolno. Oblika je lepa, vsebina ne več.

Ohraniti v našem času trezno glavo je težko, celo s športom; pred dnevi, ko sem stal na startu kolesarskega maratona v Istri, je mladenič za menoj puhal travo, da se malo sprosti pred začetkom dirke. Bil je resnično zadovoljen in je bil videti zelo zdrav – in da ne bo pomote, tisti, ki pohajo vsak dan in pravijo, da je to super, niso moja krvna grupa. Ne da bi se zgražal, jih imam sam preveč za ušesi, ampak vsakodnevno pohanje se mi zdi ravno tako super, kot ko se skupaj zadevajo starši in otroci, »ker da je to fino«. Ja, verjamem, da je, a tisto, kar je pripeljalo do tega, bržkone ni.

Nekako se ves čas vračamo na zdravje. Zadnjič sem prebral zelo prijazno napisan in spravljiv blog zdravnice o tem, da šport ni ozdravil še nobene bolezni. Da je sicer prima, da športamo, da je to zabavno in koristno za počutje, a da šport ne ozdravi nobene bolezni. Morda je delokrog zdravnice res specifičen in ozek, vendar me je zapisano zbegalo – in sem poiskal odgovor.

»Šport na neki način na nivoju genov spodbuja mehanizme, ki omogočajo, da se telo laže zaščiti pred razgraditvenimi procesi, ki spremljajo rakave bolezni (na primer pospešuje procese obnove organizma), in to je biologija dokazala. Ko gremo teč, v telesu nastajajo molekule, ki se sproščajo in potem delujejo na gene tako, da se pospešujejo procesi obnove organizma in to je preventiva in podpora pri zdravljenju raka. Raziskave na molekularni ravni so nedvomno dokazale koristnost ustreznega odmerka gibanja.« Tako me je poučila zdravnica, ki se ukvarja z rakavimi bolniki in z vrhunskimi športniki in se nenehno izobražuje. Na kratko: ve, zna.

Vesel sem bil zapisa, ki me je zmedel, saj sem se moral potruditi, da bi dobil odgovor, pošten in koristen, kot se v tej reviji že za eno polnoletnost dolgo tudi trudimo. Zagotovo nam ni vedno vse uspelo tako, kot bi nam lahko, verjetno nas je včasih ego odpeljal s prave poti, nič ne rečem. Pa smo našli pot nazaj. Vendar pa se v času, ko skušajo nadzor nad telesnim in duševnim zdravjem prevzemati poklicni šarlatani in koristolovci, velja čim večkrat potruditi zapisati tisto, kar je res.

Šport po pameti ni le sproščanje hormonov sreče in vstopanja v umetni raj dobrega počutja, temveč je preprečevanje bolezni in tudi pomoč pri zdravljenju najtežjih bolezni. Sodobna biologija je to k sreči dokazala.

Ljubljanski maraton je lepa priložnost, da izsledke biologije združite s svojimi željami. Za glavo jasnih misli in telo, primerno za vsakdanjo rabo. Ja, in tako je tudi stres in depro mogoče nabasati v rit, da odletita nazaj na temno stran, tja, kamor spadata.

Pri nas pa naj bo, s samo malo truda, volje in znoja, čim bolj svetlo.

 

';