Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Šporn

Drug svet

Kot vedno sem vrnitve v Evropo vesel. Tako zaradi smučanja kot zaradi drugih stvari. Tu mi je bolj všeč praktično vse: hrana, ljudje, življenjski slog pa tudi bolj osebne stvari, kot je seveda bližina moje družine, igranje hokeja s prijatelji itd. To, da sem vesel smučanja v Evropi, je verjetno jasno že zgolj s hitrim pregledom mojih dosežkov.

Verjetno se na tej ameriški turneji slabše počutim zaradi več dejavnikov. Najprej so tu hrana in prehranske navade, saj si lahko predstavljate, da je prehrana bistvenega pomena v športnem svetu. Hrana je ponavadi precej obupna. Po ustaljeni ameriški navadi je to delno pripravljena hrana, ki jo nato le do konca obdelajo. Umešana jajca torej niso iz pravih svežih jajc, ampak iz kupljenega prahu, ki se pomeša z vodo. Tipičen zajtrk, ki nam je bil na voljo, so bila umešana jajca, klobasice, slanina, ocvrt krompir in seveda toast oziroma natančneje košček toasta. Svež kruh, kot ga jemo tu, spada med utopične želje. Po nekajletnem pregovarjanju (nastanjeni smo namreč vedno v istih hotelih) so zdaj na voljo tudi kakšna marmelada, šunka in sir ter dovolj toasta, tako da je vsaj zajtrk postal približno spodoben. Seveda gre za evropski pogled na prehrano. Američani so prav tako nezadovoljni s hotelsko prehrano, ko pridejo v Evropo. Še dobro, da smo večino časa tu.

Podobne težave imam tudi z vodo. Ta je namreč tako močno klorirana, da je za dobro počutje nujno pitje ustekleničene vode. Kljub temu da smo v gorah (Beaver Creek je več kot 2000 metrov nad morjem) in v dokaj nenaseljenih krajih, ima voda zelo slab okus. Črevesne težave pa v tekmovalnem času res niso zaželene. To, da si doma lahko natočim vodo iz pipe, me vedno spravi v zadovoljstvo, ko se vrnem na to stran sveta. Šele takrat se namreč zavem, kakšno srečo imamo v Sloveniji, vsaj glede tega.

Tretji dejavnik, ki neugodno vpliva na moje počutje, je zrak. Ta je namreč tako neskončno suh, da me zelo hitro začne peči in boleti grlo ter slabše spim. Morda se to res sliši kot pritoževanje, vendar gre za stvari, ki so v športu, v katerem odločajo stotinke sekunde, pomembni elementi za uspeh. Tekmovalec, ki ni naspan in se ne počuti dobro, ne more poseči po vrhunskih izidih.

Kljub vsem naštetim dejavnikom ostaja najpomembnejši element uspeha snežna podlaga. Ta je ponavadi zaradi zelo nizke vlažnosti skupaj z mrazom izjemno agresivna. K temu pripomore tudi to, da gre za umetni sneg z zelo finimi kristali. Ameriški sneg zato zahteva drugačno drsno oblog smuči, ki je seveda nimamo priložnosti preizkusiti (teste opravljamo namreč zgolj v Evropi). Ta sneg zahteva smučanje z občutkom (kar vsi vemo, da ni moja največja vrlina), saj se vsako drsenje, vsaka napaka močno kaznujeta pri času. Ob premočnih pritiskih te lahko hitro vrže iz zavoja oziroma smučka mnogo premočno reagira. Tako avtomatično nekoliko pritisneš »na bremzo «. Smukač, ki ne zaupa popolnoma vase in v svojo opremo, pa ne more smučati »po robu«. Letošnje razmere so bile na srečo drugačne, saj je bilo v Beaver Creeku izjemno toplo. Namesto običajnih minus 20 je bilo tokrat plus pet stopinj. Zato je bil sneg nekoliko bolj podoben evropskemu, kar je vplivalo na nekoliko boljše smučanje. Res se na koncu ni izkazalo tudi rezultatsko na tekmi, vendar je tu šlo za igro vetra in izgubo kakšne stotinke zaradi napak, kar pa je pri tako majhnih razlikah hitro pomenilo slabši izid.

O tem, koliko stvari se mora ujeti v celoto, da pride vrhunski izid, sem že pisal. Tokrat se žal pač niso. Ker pa so bili treningi dobri (na prvem sem imel šesti čas), lahko zaupam v svoje smučanje. Poleg tega je letos oprema veliko boljša, Elan je namreč izdelal res dobre smukaške smuči. Ob enakih razmerah in lepem vremenu pa bodo prišli tudi rezultati. Sezona je namreč še dolga in se bo odvijala v Evropi.
 

Prispevki avtorja

';