Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Andrej Jaklič

Dokler je ne najdemo

Polet je vedno osredotočen zgolj na eno. Njegovo vodilo od začetka pa vse do danes je iskanje, ohranjanje, predvsem pa priporočanje čim pogostejše uporabe zdrave pameti. Če se je v zgodnjem obdobju izhajanja priloge maksima marsikomu zdela smešna, zaradi toka časa, ki pač melje po svojih pravilih, danes postaja čedalje bolj tehtna in razumljiva. Vsak medij naj bi si prizadeval za veliko količino zdrave pameti, in to tako v izbiri tematike, še bolj pa v njeni obravnavi. Žal je to v zdajšnjem času, pa ne samo zaradi politike, čedalje manj mogoče. Tudi (ali predvsem zato), ker se praktično vsako dejstvo, ki se pojavi v katerem od medijev, zelo hitro spolitizira, če se že njeni pojavnosti ne gre zahvaliti mojstrskemu korporativnemu komuniciranju z javnostjo (uspehe si piarovci verjetno natančno zapisujejo, zato tudi oni bolje vedo, kateri so).

Zdrava pamet torej na eni strani vse bolj izgublja boj, na drugi pa postaja vse bolj iskana dobrina. Živimo v času, ko prevladuje vse tisto, kar zdrava pamet ni. Zmagujejo polovičarstvo, komolčarstvo, tajkunstvo, partikularni interesi ... vse, kar z zdravo pametjo nima veliko.

Želja po njej pa na srečo nikoli ne ponikne. In ta želja, želja po zdravi pameti, postaja vse močnejša. Ne samo želja, vse bolj postaja jasno, da je potreba po zdravi pameti pravzaprav pravica. Da je svoboščina. Da je nekaj, kar mora dobiti in imeti vsak državljan, ne glede na to, od kod prihaja, kakšen je njegov socialni status.

Zdrava pamet je zunaj omrežja in se je ne da omrežiti.

To pa, vsaj zdaj je tako, marsikomu še ni povsem jasno. Predvsem tistim, ki z ignoranco zdrave pameti dobro služijo, ki utrjujejo svoje okope in vehementno pogledujejo čez vse tiste, ki jo zahtevajo. Ki vehementno manipulirajo, ki se sprenevedajo.

In se (očitno, sicer bi bilo drugače) ne zavedajo, da je ravno njihova drža tista, ki krepi zavest o potrebi po zdravi pameti. Ki krepi željo in potrebo po njej. Ki primanjkljaj spreminja v njegovo lastno nasprotje –v prednost. V željo, pravico in občutek dolžnosti do zdrave pameti. Polet je bil vedno tisti, ki je to zagovarjal. Ki se je redkokdaj postavil na katero drugo stran od tiste, ki je iskala zdravo pamet. Naj je šlo za priporočanje načina rekreacije, izbiro opreme, odnosa do dejavnosti, obiska kulturnih krajin ... česar koli, vedno smo sledili temu, da poskušamo biti afirmativni, brez ambicij piarovstva in drugih manipulatorskih namenov.

Zadnja odločitev je vedno pripadla vam, bralcem. Tako je tudi zdaj.

Ne zanima nas politika lokalnih šerifov. Ne zanima nas politikantstvo. Ne zanimajo nas polovični cilji. Ne zanima nas ignoranca javnosti. Ne zanimata nas vzgoja in skrb takšnih ali drugačnih ljudi. Zanima nas izključno zdrava pamet.

In ker so, prepričan sem o tem, vse oblike iskanja zdrave pameti izčrpane, nam ostane samo še eno. Javno izkazovanje želje po njej. Po zdravi pameti.

Ne glede na vse manipulacije, ki praktično vso družbo reducirajo na množico anonimnežev (kar je seveda samo za tiste, ki ne znajo, nočejo in nikoli ne bodo spregledali), na množico nevednežev, je jasno. Za zdravo pamet namreč gre. In zato je treba ven. Dokler je ne bomo našli.

';