Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Primož Kališnik

Čiščenje telesa, pa duše

Pred časom sem nekaj pisal, za prijatelje, o tem, kakšen je po moje ta naš mali svet, ki mu pripadamo, ali pa on pripada nam − kakor ga pač kdo razume; prvih nekaj stavkov je iz tega spisa. Kako naj človek preživi v svetu, ki ne priznava duhovnih, ampak zgolj materialne ideale? Odgovor je zgolj v nas … Tako, da poskušaš ne zameriti, ne preveč obsojati, se ne maščevati. Poskušaš se izogibati vsega, kar bi lahko prizadelo druge. Ljudje so pač le taki, kot so. In taki, kot so, dopolnjujejo in osmišljajo naše življenje in te skozi izkušnje delajo takega, kot si želiš biti. Slabim odtegneš svoje spoštovanje in to je vse.

Skoraj vse – ne odtegneš jim pomoči, če te prosijo zanjo. Kaj je zmaga v boju z ljudmi napuha, pohlepa, neumnosti? Ni je. Vedno znova so ob tebi in – če že – z dobrim zmagaš le za las in za kratek čas. A da se obvladaš, je malo. Ni dovolj, tako urejaš le svoj notranji svet. Kaj pa Svet, planet, ki mu pripadaš in si mu še vedno dolžan pomagati, a ne tako, da bi si ga krojil po svoje, pač pa kot del njega, kot je? In kot se bere malo više, kako naj človek preživi v svetu, ki ne priznava duhovnih, ampak zgolj materialne ideale?

Gotovo je ena mogočih in dobrih možnosti športna rekreacija. Brigita Langerholc, atletinja, je po tem, ko je šla skozi strahovito depresijo, ki jo je še kar uspešno klicala na ono stran, za vedno, Brigita je potem, ko se je vrnila nazaj na svetlobo, povedala, da si moramo ljudje očistiti najprej telo in potem še dušo.

Pri Poletu, tistem, ki je bil ta beseda, in tem, ki ima poleg še kisik, to poskušamo početi. Že 15 let v Delovi hiši.

Po moje smo bili večino časa na pravi poti – če ne bi bila, ne bi bila tako turbuletna; to se reviji, ki se ukvarja zgolj s čiščenjem telesa, ne more zgoditi. Lahko pa se reviji, ki ljudi nagovarja k čiščenju duše. K pogumu in samostojnosti, k zavedanju samega sebe. Ja, tudi to je del rekreacije.

Kakšni so naši načrti za leto 2016?

Tekače bomo skušali čim večkrat spraviti v naravo, v zeleno, ob tem pa jih bomo učili pravilne tehnike. Gotovo je to kombinacija, ki bo prinesla onim, ki pogledujejo na zapestje, boljši čas, drugim pa nesluteno izkušnjo narave, kot jo doživiš s telesom in srcem.

Pisali bomo o fitnesu, največkrat o tistem na prostem. Plavali bomo, saj tega večina od nas ne obvlada dobro. Iskali bomo odgovore, ki jih ponuja športna znanost. Med našimi pisci je kar nekaj doktorjev znanosti.

Pri kolesarjenju se bomo držali maksime, da je varnost vse. Poskušali vas bomo navdušiti, da se boste zbrali v skupine po šest, skupaj vadili in potem skupaj, v družbi, odpeljali slavnostno, 35. Franjo, zapuščino Zvoneta Zanoškarja, Tofa in Ivana Winklerja. V skupini se boste varovali in si pomagali. V tujini temu pravijo gentlemanska dirka, mi pa vemo, da kolesarijo tudi ženske, in mnoge ne upajo na kolesarske maratone. Zato naj zapišemo, da bomo pisali o varnem kolesarjenju za dame in gospode na organizacijsko enem izmed najboljših maratonov na svetu.

Vztrajali bomo pri skrbi za zdravje, tako splošno kot športno, in svarili pred hrano, dietami in početji, ki so nevarna. Slovenska rekreacija postaja ponekod tudi sindikat šarlatanov. Samooklicani guruji v teku, kolesarjenju, triatlonu, nutricionisti in dietetiki morda nimajo slabih namenov – a bi dodal, da žal to nekako dobro skrivajo.

Javno bom zapisal: dekleta in fantje te vrste, pojdite v tečaje in na izobraževanja, denar pride z znanjem, ne pa z dobro samopromocijo in iskanjem nesrečnikov, ki padajo na take fore. Vsi v rekreaciji smo delali napake, ker smo premalo znali, zdaj je znanja dovolj, vzemite žlico in ga brez skrbi zajemajte.

Naj bom jasen: rekreativcem prodajati doping in nevarna prehranska dopolnila in jih spravljati na rob z nevarnimi dietami, to je kriminal, saj ogroža človekovo zdravje.

Največ je na nas, porabnikih in uporabnikih rekreacije. Radi bi bili lepi in uspešni v dosežkih, a je pač smola, da popolna postava ne obstaja, obstaja le popolno dobro počutje, ki si ga prigaramo z modro zastavljeno vadbo. Na spletu jo je težko dobiti, kljub vsem nasmeškom ponudnikov ...

V Poletu O2 spremljamo vrhunske uspehe slovenske ženske poklicne kolesarske ekipe, in ob tej priložnosti se ljubitelji kolesarstva iskreno zahvaljujemo vsem slovenskim dekletom, ki so utrla to pot, zdaj pa ne tekmujejo več: Tjaši, Aji, Živi, Marjetki, Andreji, Alenki ... Skupaj s temi Poletovimi angelčki, brez katerih razcveta ženskega kolesarstva pri nas ne bi bilo in katerih sled je veliko močnejša, kot se zdi in se priznava, vam želimo vse lepo v času, ki prihaja.

Verjamemo, da nam športna rekreacija pomaga, da poskušaš ne zameriti, ne preveč obsojati, se ne maščevati. Da se poskušaš izogibati vsega, kar bi lahko prizadelo druge, tudi takrat, ko čistimo telo in dušo.

Tudi ko si rišemo nasmehe in uspehe zase, je dobro pogledati, kako se imajo ob tem tisti okoli nas.

';