Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Marija Šestak

Bravo, rekreativci

Svet okrog nas se hitro razvija. Vse je precej drugačno, kot je bilo nekoč … Neštetokrat slišim komentarje, da gre svet v napačno smer. Seveda ni vse tako, kot si želimo, veliko tega je bilo lepše in boljše v preteklosti in zato smo pogosto nostalgični.

A vendar ni vse tako črno. Poglejmo samo eno, zelo opazno pozitivno stvar: rekreativni šport. V državah nekdanje Jugoslavije pred leti je bil šport nekaj, s čimer so se ukvarjali večinoma samo tisti, ki so se s športom ukvarjali poklicno. Rekreacija? S športom smo bili povezani samo tako, da smo s kavča navijali za naše športnike ali pa jih kritizirali. Otroštvo sem preživela v Srbiji in rekreacija nikakor ni bila med priljubljenimi aktivnostmi. Občasno sem sicer videla izjeme, ki so tekale za žogo na lokalnem nogometnem igrišču, ampak to je bila redkost. Sem pa tja sem slišala, da kakšna ženska hodi na aerobiko, to pa je bilo tudi vse. Spominjam se gospoda, ki je skoraj vsak dan ob isti uri tekel po naselju … Bil je edini … In tudi sama bi verjetno padla pod takšen družbeni vpliv, če že doma ne bi imela športno usmerjene družine zaradi očeta profesionalnega nogometaša. To je bila moja sreča.

Selitev v Slovenijo mi je prinesla veliko presenečenj. Eno večjih je gotovo to, da so Slovenci zelo športen narod! Vsi tečejo, kolesarijo, igrajo tenis, odbojko na mivki, nogomet … Parki so polni tekačev, ceste kolesarjev, teniška igrišča so polno zasedena … Smučajo seveda skoraj vsi! Vsakdo si lahko izbere šport, ki mu najbolj ustreza in ga veseli. Tenis bo moja izbira po končani poti vrhunske športnice. Nekateri se rekreirajo zaradi dobrega zdravja, nekateri zaradi dobre družbe ali zaradi želje po lepem videzu. So pa tudi takšni, ki imajo šport preprosto radi. Poznam nemalo rekreativcev, ki imajo ambiciozne tekmovalne cilje, in včasih dobim vtis, da sem jaz amaterka, ne pa vrhunska poklicna športnica. Pogosto srečam cele družine na kolesih in veseli me, da je rekreativni šport postal nezamenljiv del naših življenj in da se takšne navade prenašajo tudi na mlajše generacije.

Je rekreacija le ena izmed modnih muh, ki smo jo prinesli z Zahoda, ali je tudi zavedanje, da je šport eden od načinov, da skrbimo zase? Navsezadnje niti ni pomembno. Pomembno je, da se gibamo, vsak po svojih zmožnostih, se zabavamo in ob tem skrbimo za svoje zdravje. Veliko nas je in še več nas bo! Danes poskušamo živeti zdravo bolj kot kdaj prej in redna športna aktivnost je eden od načinov, da izboljšamo kakovost življenja. Prepričana sem, da se bodo prihodnje generacije že zgodaj spoznavale z zdravim načinom življenja, da ga bodo vzljubile in bo postal del njihovega vsakdanjika. Tako bomo gotovo pridobili tudi kakšnega bodočega šampiona ali šampionko … Seveda, tudi mi vrhunski športniki se trudimo, da bi poleg osvajanj kolajn in podiranja rekordov navdušili prihodnje generacije za šport in gibanje.
 

';