Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Marija Šestak

Bolezen, poškodbe, zdravje…

Vsi smo imeli kdaj v življenju  zdravstvene tegobe, ki so nas prepričale, da je resničen ljudski pregovor: “Zdrav človek ima veliko želja, bolan samo eno, biti zdrav”. Resna bolezen ali poškodba nas na čuden način ozaveščata in nam omogočata, da svojo raspršeno in neizkoriščeno energijo zberemo in usmerjamo v eno smer, zdravje. Homeopati in drugi holistični terapvti menijo, da so bolezni, posebej otroške bolezni, proces odraščanja in psihofizičnega dozorevanja.

Ne strinjam se s teorijo, da smo za svoje bolezni odgovorni samo mi sami. Četudi sie prizadevamo, da živimo zdravo, so tu še geni ter mnogi zunanji razlogi in prepričana sem, da bolezen ni kazen ali znak, da smo naredili nekaj narobe. Včasih je mogoče res krivda na naši strani, ampak to nikakor ne more biti pravilo.

Najpomembneje je to, da se vsakič močno trudimo, da premagamo bolezen in potem živimo normalno in nemoteno. Ali bomo nadaljevali s svojim življenjem kot, da se nič ni zgodilo ali bomo dobro premislili in začeli novo, bolj zdravo življenje v želji, da se izognemo kakršnikoli bolezni ali poškodbi? Ne smemo na zdravje gledat samo črno ali samo belo. Nikoli ne vemo, kaj nas čaka. Narava je nepredvidiva in nihče  ne more vedeti, kaj nosi v sebi in kaj mu bo prinesla prihodnost. Tudi čas je omejen. Ko smo zdravi, se nam zdi, da je pred nami še cela večnost, toda  ko nam delovna sposobnost pade na minimum , se začnemo zavedati, da je čas omejen in, da moram dobre stvari početi brez odlašanja, zdaj in tukaj, ker nama nič ne more zagotoviti, kaj nas čaka jutri.

Dolgo sem razmišljala, kaj sem vse naredila narobe in ali bi lahko naredila nekaj, da preprečim svojo poškodbo. In potem sem enostavno nehala razmišljati o tem, saj časa pač ne morem zavrteti nazaj. V tem trenutku je moja energija usmerjena na rehabilitacijo. Tako kot sem si lani prizadevala za uspešen nastop v Londonu, bom zdaj naredila vse, da začnem samostojno hoditi, potem teči in na koncu tudi skakati. Ko rečem skakati, ne mislim na zmage, ampak na sposobnost da skačem, ker bo za začetek to dovolj visok cilj in se že ga zdaj veselim, in upam, da  ga bom dosegla. Zmage bodo počakale leto 2014!

Zato ne smemo obtoževati sebe, če zbolimo ali se poškodujemo. Dajmo se boriti, za zdravje brez obračanja v preteklost. Edino zdravi lahko na najlepši način živimo svoje življenje.

';