Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

75 let Streifa

Januarja pričakujemo izid dokumentarnega filma o eni od najtežjih tekmovalnih smučarskih prog na svetu. Streif v avstrijskem Kitzbühelu bo praznoval že svojo 75. obletnico, počastili pa jo bodo s filmom Streif: One Hell of a Ride. Dokumentarec spremlja smučarske ase, kot so Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher in Bode Miller, v pripravah na smukaško preizkušnjo in končnem obračunu s progo, ki lahko ustvari ali pa uniči smučarjevo kariero.

Nepozabne zmage in tragedije pomnimo s proge, na kateri so se vedno znova ustvarjali miti in legende. Najbolj pričakovan smuk sezone, za katerega živita Tirolska in širša Avstrija, zahteva ogromno profesionalne, tudi psihološke priprave, zato film spremlja štiri smučarje v 12-mesečnem obdobju pred tekmo. Najtežja od nalog je postavljanje meja med tveganjem in nagrado ali, bolje rečeno, kako daleč si drzne iti smučar v upanju na zloglasno trofejo. Kar 3312 metrov dolga proga je ena od najzahtevnejših smučarskih preizkušenj, pred katero imajo spoštovanje še tako izkušeni smučarji.

Njen povprečni naklon je 27 odstotkov oziroma 15,1 stopinje, na najstrmejšem delu proge, imenovanem Mausefalle (Mišnica), pa kar 85 odstotkov oziroma 40,4 stopinje. Tukaj smučarji pri vrtoglavih hitrostih skočijo dobesedno v prepad, v neznano, skoki pa so dolgi tam okoli 60 metrov. Največkrat, petkrat, je bil zmagovalec proge Švicar Didier Cuche, štirikrat jo je osvojil Avstrijec Franz Klammer, oba pa bomo videli tudi v prihajajočem dokumentarnem filmu. V Avstriji ga bodo predvajali že na božični večer, v Nemčiji januarja 2015, nato pa bo zaokrožil še drugod po svetu.

';