Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Utrinki o staranju in prehrani

V zadnjem stoletju so k podaljšanju življenja nedvomno pripomogla veliko boljša prehrana, manj je proteinsko-energijske podhranjenosti, in zdravila, s katerimi nam je uspelo ukrotiti nalezljive bolezni. Seveda to podaljšanje življenja ni prineslo le kakovostnih let, veliko bolj tudi »čutimo« znake propadanja telesa. Ti se v kombinaciji z nekaterimi dejavniki kažejo tudi kot povečanje števila kroničnih bolezni, z rakastimi na čelu.

V zgodbi o staranju ima torej prehrana pomembno vlogo. Tisto, kar podaljšuje življenje, ga v nepravilnem odmerku tudi ogroža in skrajšuje. Zato so zanimive ugotovitve zadnjih epidemioloških raziskav, ki raziskujejo sodobne odnose med prehrano, drugimi dejavniki življenjskega sloga in staranjem.

Utrinki

- Izguba telesne mase pri starostniku vodi do izgube kostne mase in zlomov.

- Uživanje antioksidativnih vitaminov je povečano z večjo smrtnostjo.

- Idealnega vnosa soli za zmanjšano umrljivost natančno ne poznamo. Trenutna spoznanja kažejo na dnevni vnos natrija 4 do 6 gramov.

- Pojavljajo se nova spoznanja o vitDBP (vitamin D binding protein), to je beljakovina, ki veže vitamin D. V prihodnjih letih bodo meritve krvne vrednosti te beljakovine pomagale pojasniti dileme o resničnih potrebah organizma po vitaminu D.

';