Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Štrije slovenski klanci za preizkus kolesarjev

Slavospev klancem. Gorski roman, ki ga bodo na teh gorskih vzponih, skozi celo poletje, v ceste vrteli kolesarji ob koncu poletja. Poletne temperature bodo stopile odvečne maščobe ali pa tudi ne, gotovo pa so dopustniško razbremenjene glave, ki jo bodo ucvrle na vrh.

Poletje je. Čas vzponov. Čas klancev. Čas naših veličastnih mogočnih zavitih strmih cest. Čas za kolesarje in čas za gore. Čas za kolesarske mogotce, slovenske legendarne gorske cilje. Kolesarji pripravljeni. Gora pripravljena. Mogočni in veličastni. Štirje. Mesec štirih legendarnih vzponov. Gremo gor!

Čemu? Zakaj takšno izčrpavanje telesa v klanec, če pa bi lahko bila ravnina? Klanec je le ravnina v drugo smer, ki se sčasoma tudi zravna … Messner odgovori, zakaj na goro, preprosto: »Ker je tam.« Tehničnost posameznika, ki kolesari s srcem, bi se po večini verjetno ujemala s tem odgovorom.

KRVAVEC

Kralj slovenskih klancev, za katerega potrebujemo odlično fizično pripravljenost. Velik naklon klanca nam kar dvakrat pošteno pospeši srčni utrip in še dobro je, da se trasa vmes malo spusti, da kolesar zadiha. Največja višinska razlika med opisani vzponi, sonce in strmina, ki ne popušča vse do cilja. Vse našteto pomeni, da je ta vzpon najbolj zahteven, in zmagovalec je upravičeno razglašen za kralja oziroma kraljico.

MANGART

Vzpon, ki nas popelje po najviše ležeči cesti v Sloveniji, tik pod goro, po kateri nosi vzpon ime. Start tekme je v Logu pod Mangartom, nato pa se cesta tik pred prelazom Predel odcepi v najbolj strm del klanca. Temu sledijo mojstrsko speljane serpentine, ki nas skozi z baklami osvetljene predore pripeljejo v povsem visokogorsko okolje. Nedvomno vzpon z najlepšimi razgledi.

ROGLA

Letos je na sporedu na isti dan kakor Mangrt. Škoda, saj ima vzpon nekaj posebnih značilnosti, ki jih drugi nimajo. Start tekme je Zrečah, trasa pa je kar nekaj kilometrov ravninska, nakloni niso visoki, široka cesta pa se enakomerno vzpenja vse do smučišča. Priložnost tudi za tiste kolesarje, ki niso izraziti hribolazci.

VRŠIČ

Slovenska klasika, najbolj prestižen vzpon z najdaljšo tradicijo, že skoraj 40 let. Start pred smučiščem v Kranjski Gori in z začetkom merjenja časov pred hotelom Lek. To je sprinterski vzpon z rekordom dobrih 30 minut in granitnimi kockami, ki se jim je kljub vožnji navkreber dobro izogniti. Betonske bankine so kot nalašč za to. Tekma je vedno na sporedu prvo soboto v septembru in za marsikaterega kolesarja pomeni zaključek tekmovalne sezone.

';