Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kamping: Tako rekoč pod milim nebom (2.del)

Oblike kampiranja

Kljub temu da večina ljudi kampiranje razume kot večdnevno prebivanje v šotoru v senci gostih borovcev avtokampa, to ni ravno tako. Kampiranje se enako kot tudi druge oblike aktivnega preživljanja prostega časa pojavlja v različnih oblikah, ki ustrezajo pričakovanjem in željam širokega spektra ljudi. Našteli bomo samo najbolj pogoste.
 

Kampiranje s kolesi – kampiranje s kolesi združuje potovanje z nožno gnanim dvokolesnim prijateljem po urbanih oziroma naravnih okoljih. Prtljago in pripomočke za kampiranje ponavadi vozimo s seboj oziroma si glede na potrebe priskrbimo spremstvo avtomobila ali kombija. Čez dan odkrivamo lepote okolice, ponoči pa v družbi prijateljev prespimo na izbranem kraju. Eden najbolj znanih dogodkov na svetu, kjer je organizirano skupno potepanje s kolesi, je vožnja The great Victorian bike ride v Avstraliji. Pot, ki so jo začrtali že leta 1984, traja devet dni, na njej pa morajo udeleženci premagati 550 kilometrov prašnih avstralskih cest.

 


Kamping Šobec

 

Kampiranje s kanujem – kombinacija lagodnega veslanja  z odkrivanjem skritih morskih zalivčkov ali raziskovanjem rečnih kanalov. Potrebščine se ponavadi zložijo v neprepustno zaprte prekate kanuja oziroma nepremočljive vreče. Kampiranje na obali morja ali reke je posebno doživetje, ki se ga izplača preizkusiti.

 


 

Potovanje z nahrbtnikom – v tujini poznano kot »backpacking«, združuje hojo po označenih ali neoznačenih poteh oziroma gibanje po urbanem ali naravnem okolju. Vse potrebščine za kampiranje se nosijo v nahrbtniku skupaj s hrano in obleko. Ker tukaj šteje vsak gram teže, je tudi oprema prirejena za takšno preživljanje prostega časa. Od peresno lahkih šotorov in spalnih vreč do kuhalnikov, narejenih iz titana, izbira opreme je seveda odvisna od debeline denarnice.
Preživetje v naravi (survival camping) je ekstremna oblika preživetja v naravi, ko se najbolj izkušeni »preživetniki« odpravijo v divjino, opremljeni s samo najnujnejšo opremo za preživetje: nož, vrvica, kresilo. Ta vrsta kampiranja v naravi je postala zelo priljubljena po izidu serije, v kateri se bivši pripadnik kraljevih specialnih enot Bear Grylls spopada z včasih za navadne smrtnike skoraj nemogočimi preživetvenimi izzivi.
 

Glamping (glamour camping) je oblika kampiranja, ki izvira iz zgodnjih začetkov 20 stoletja. Takrat je bilo kampiranje privilegij bogate elite, ki je svoj prosti čas preživljala na afriških safarijih, obkrožena z vsem ugodjem, ki ga je bila vajena od doma. Glamping je eden najhitreje rastočih trendov kampiranja. Tudi danes se ti kampi približujejo ali že presegajo udobje, ki ga ponuja hotelska namestitev. Tudi slovenski kampi sledijo temu rastočemu svetovnemu trendu.

Oprema

Lahko bi rekli, da je izbor opreme za kampiranje z razvojem te priljubljene dejavnosti postal težaven. Izbira pri domačih prodajalcih tovrstne opreme je postala tako velika, da se že izkušen »tabornik« pogosto znajde pred dilemo, kaj kupiti. Pogosto se nam zgodi, da pri nakupu na primer šotora domov pripeljemo še celo falango zadev, za katere sploh ne vemo, zakaj bi jih uporabili. Pač, spretni trgovci prodajo vse, tudi tiste stvari, ki jih nujno ne potrebujemo.
 

Prvi nasvet: pred nakupom ugotovite, kaj zares potrebujete. Kupovanje v tovrstnih trgovinah je zame tako, kot je za mojega sina trgovina z igračami. Vse, ampak čisto vse bi imel. Na žalost debelina denarnice in omejitev uporabe čipa na kartici ne preneseta lačnih oči uporabnika. Kupujte z načrtom!

 

 

Drugi nasvet: pri nakupu opreme večinoma velja načelo več denarja, več muzike. Če ste zahteven uporabnik in nameravate stvari obdržati dlje časa, potem kupite kakovostne dele opreme. To so ponavadi tisti z visokimi cenami. Razliko boste na primer pri klinih občutili že pri prvem zabijanju svoje platnene rezidence v trda tla istrske terra rose.  Dober klin zdrsi v zemljo kot vroč nož skozi maslo, slab pa do zemlje skoraj ne pride, ker prej odpove svojo poslušnost. Ampak kaj od opreme zares potrebujete?

 

 

Odgovor je zelo enostaven: odvisno od vaših potreb. Če se boste za več dni z nahrbtnikom ali kolesom odpravili na potepanje po gozdovih ali morski obali, potem potrebujete stvari, ki so majhne in lahke. Prostor je ponavadi omejen z enim nahrbtnikom oziroma dvema potovalnima torbama. Majhen kuhalnik in posoda, mikro spalna vreča in lahek šotor so ključ do uspeha. Če pa boste zaslužen dopust preživeli v avtokampu, je izbira opreme veliko lažja. Trgovci ponujajo neomejene možnosti izbire opreme, od šotorov, miz, stolov, kuhalnikov, izbira je vaša, ampak še enkrat: izbirajte pametno! Le tako vam bo vložek v opremo narisal nasmeh na obraz.
 

';